Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Da li igranje kladionice izvodi iz islama?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Naime, u razgovoru sa jednom ženom koja radi u kladionici došao sam do saznanja da ogroman broj bošnjaka ostavlja po cijelu platu za dan, igrajući neki bingo u kladionici. Opštepoznato je da sav taj novac ide u zapadnu hercegovinu/hrvatsku. Prema priči te žene radi se o iznosu preko 1000 KM dnevno po jednoj kladionici (u Sarajevu ih je preko 200). Moje pitanje je da li igranje kladionice izvodi iz islama?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Općepoznato je da je kockanje/klađenje zabranjeno u islamu. Zabranjeno je u istom ajetu u kojem su zabranjeni alkohol i gatanje. Nažalost, oni koji idu u kladionice ne mare za ovu kur’ansku zabranu. Zato će biti na gubitku i na ovom i na budućem svijetu, jer troše svoju imovinu u nedozovljene svrhe. Iako to nedjelo spada u velike grijehe, ne izvodi iz vjere osim uz i’tikad – vjerovanje da je dozvoljeno. Vjerovanje da je kategorički zabranjeno djelo dozvoljeno je to koje izvodi iz vjere, a ne samo činjenje tog grijeha. Izuzetak su djela koja se ne mogu drugačije protumačiti osim kao kufur, poput gaženja ili bacanja Mushafa u nečisto mjesto i sl. A Allah najbolje zna.

Izvor:Rijaset


Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!
  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala svjetlo-dunjaluka.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal svjetlo-dunjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.