Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!

Koji je stav islama o “tabletama za dan poslije”?

Pitanje: Postoji vrsta tablete za kontrolu trudnoće koja se može uzeti ubrzo nakon odnosa da se spriječi trudnoća. Obično se zove “tableta za dan poslije”. Koje je islamsko pravilo za ovaj tip kontrole trudnoće?

Odgovor (šejh Muhammed Salim Abdu-l-Wedud):
Učenjaci se slažu da je pobačaj poslije 120 dana trudnoće zabranjen osim u ozbiljnim medicinskim potrebama.

Što se tiče pobačaja prije 120 dana, učenjaci se široko razilaze po ovom pitanju.

Unatoč različitim mišljenjima izraženim po tom pitanju, javlja se opće načelo. To opće rješenje jeste da, što je trudnoća u ranijem periodu, veća je popustljivost za pobačaj. Što je naprednija trudnoća, veća je i ograničenost pitanja pobačaja.

Ono što ste opisali – tableta za dan poslije – bi imala najveću mjeru blagosti, i da bi to bio slučaj čak i ako bi bilo poznato da je žena zatrudnjela.

Štaviše, ne postoji način da sazna da je žena zaista i zatrudnila dan poslije, čak i ako ne uzme tabletu za dan poslije. Vjerovatnost da nije zatrudnila je, zapravo, mnogostruko veća od mogućnosti da je zatrudnila.

Stoga, kažemo da je značajna fleksibilnost u pitanju, a u odnosu na tabletu za dan poslije smatramo da je to dopušten oblik kontrole rađanja, ako postoji potreba za to.

A Allah najbolje zna.

Izvor: http://en.islamtoday.net/node/798
Odgovorio: Šejh Muhammed Salim Abdu-l-Wedud
Prevod: Amina Mujela

islam-iman


Selam alejkum, daruj nam sekundu svog vremena i lajkaj ovu stranicu!
  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala svjetlo-dunjaluka.com
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal svjetlo-dunjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.