Press "Enter" to skip to content

13 stvari koje se događaju s našim tijelom nakon smrti

ŠTO se događa nakon smrti pitanje je o kojem ljudi raspravljaju oduvijek. Ovo se pitanje obično odnosi na to što se događa s našom svijesti, no jeste li se ikad zapitali što se događa s našim tijelom? Kratak odgovor glasi: puno toga.

Britanski Mirror detaljno je opisao što se s tijelom događa od trenutka kad nam srce prestane kucati.

1. Krv prestaje kolati i taloži se

Kad nam se srce zaustavi i nastupi smrt, naše tijelo počinje polako umirati. Krv više ne kola tijelom te se taloži u venama i arterijama.

2. Tijelo mijenja boju

Taloženje krvi u donjem dijelu tijela izaziva modrice na mjestima gdje se krv nakuplja, dok ostali dijelovi tijela, u kojima više nema krvi, postaju jako blijedi.

3. Algor mortis

Do algor mortisa ili mrtvačke hladnoće dolazi kad se tijelo počinje hladiti. Standardna temperatura tijela dok smo živi iznosi oko 37 stupnjeva Celzijusa, a ta se temperatura nakon smrti svakog sata smanjuje za otprilike 0.8 stupnjeva.

4. Rigor mortis

Nekoliko sati nakon smrti nastupa rigor mortis, odnosno mrtvačka ukočenost. Cijelo tijelo postaje jako kruto, a proces počinje kočenjem očnih kapaka i mišića u vratu. Ukočenost obično nastupa oko tri do četiri sata nakon kliničke smrti, a potpuna ukočenost nastupa oko 12 sati nakon smrti.

5. Trzanje

Iako je osoba mrtva, tijelo se još nekoliko sati može trzati i pomicati. Ti maleni trzajevi nastaju kad mišići počinju odumirati i mišićno tkivo se počinje grčiti. Ako se nekoliko mišića grči istovremeno, može se činiti da se tijelo pomiče.

6. Prazne se crijeva

Dok se veći dio tijela stišće zbog mrtvačke ukočenosti, neki dijelovi se opuštaju, primjerice sfinkter. Dok je osoba živa, mozak kontrolira sfinkter, no nakon smrti te kontrole nema i sfinkter se opušta, pri čemu izlazi sav otpad iz našeg tijela.

7. Miris raspadanja

Neugodan miris trupla nastaje kao rezultat umiranja tjelesnih stanica koje pri tome otpuštaju enzime koji privlače bakterije i gljivice koje pomažu pri raspadanju tijela.

8. Neobični zvuci

Nakon nastupanja mrtvačke ukočenosti, tijelo može ispuštati razne zvukove poput ispuštanja vjetrova, podrigivanja ili škripanja.

9. Tijelo proždire samo sebe

Ljudsko tijelo je puno bakterija koje za života kontrolira imunosni sustav, no nakon smrti bakterije se razmnožavaju i počinju proždirati organe.

10. Oči i jezik

Raspadanje tijela stvara plinove koji uzrokuju ispupčenost očiju i oticanje jezika.

11. Truljenje

Truljenje se događa kad dođe do raspadanja bjelančevina i razgradnje kohezivnosti u tijelu, što dovodi do propadanja tkiva i organa. To se ponekad naziva i rastapanje organa.

12. Opuštanje kože

Kad se tijelo počne raspadati, koža se počne opuštati i odvajati od mišića i kostiju.

13. Kosti

Kosti su posljednje što se počne raspadati i njihov proces raspadanja obično traje desetljećima nakon smrti. Nakon što se kosti raspadnu, ostaju minerali koji se pretvaraju u prah.

Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *