Press "Enter" to skip to content

3 SIMPTOMA KOJA NAJAVLJUJU INFARKT: Javljaju se 7 dana prije

Simptomi srčanog udara sedmicu dana prije infarkta mogu da zavaraju – nijedan nije bol u grudima!

Možda mislite da je nagli bol u grudima prvi simptom infarkta, ili naznaka da nešto nije u redu u srcem. Ali, studija koja je sprovedena nad pacijentima iz Kanade, Švajcarske i Amerike utvrdila je da su četiri simptoma mnogo češća oko sedam dana pre samog infarkta.

U istraživanju je obuhvaćeno više od hiljadu pacijenata koji su imali manje od 55 godina, i epizodu srčanih problema doživjeli su između 2009. i 2013. godine. Oko dvije trećine pacijenata bili su muškarci.

Simptomi problema sa srcem bili su raznovrsni. Najveći broj pacijenata prijavio je najmanje jedan neočekivani znak upozorenja, i to u nedjelji prije nego što su doživjeli problem iz opsega akutnog koronarnog sindroma.

Ovaj termin koristi se za opisivanje čitavog niza poremećaja i problema izazvanih naglim smanjenjem dotoka krvi u srce, a među njima je i infarkt.

Najčešći među simptomima bili su neobičan umor i iscrpljenost, problemi sa snom, i slabost ili osjećaj neprijatnosti u ruci.

Simptome je imalo 85 odsto žena, ali nešto manje muškaraca – 72 odsto. Samo je jedna četvrtina ispitanika prijavila da je osjećala bolove u grudima. Studija je pokazala još jednu zanimljivu stvar, a to je da su žene većinski odmah potražile pomoć ljekara, dok se na to odlučio značajno manji procenat muškaraca.

Pročitajte i opasnu grešku koju pravi većina ljudi koji piju lijekove za pritisak!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *