Press "Enter" to skip to content

9 znakova da vam je jetra puna toksina

Jetra provodi hranljive materije do ostalih unutrašnjih organa i vodi računa o tome da svaki od njih dobije neophodnu količinu nutrijenata.

Reguliše sastav krvi i čisti je, stvarajući idealan balans proteina, masti i šećera u njenom sastavu. Za to vrijeme, uništava stare i nefunkcionalne krvne ćelije.

Uloga jetre u organizmu od izuzetnog je značaja. Posebno je od značaja metabolička i hemodinamska uloga. Od metaboličkih funkcija od posebnog je značaja sinteza bjelančevina plazme, detoksikaciona funkcija jetre i funkcija stvaranja žuči. Stvara dobar holesterol i žuč. Otklanja toksine iz cjelokupnog krvotoka, kao što su bilirubin i amonijak. Jetra služi i kao svojevrsan “magacin” za raznovrsne vitamine i minerale – posebno za gvožđe i vitamin A.

Znaci koji ukazuju da potencijalno imate problem sa jetrom:

1. Loš zadah
Loš zadah se povezuje sa problemima sa jetrom, mada često može da bude povezano i sa problemima sa želucem.

2. Pospanost
Ne možete da se naspavate, stalno se osjećate pospano i teško vam je da se usredsredite? Nagomilavanje toksina u vašem tijelu može da dovede do toga da jetra nema kapaciteta da se bori sa velikom količinom toksina, te joj je teško da proizvodi energiju koja bi vas vodila kroz dan. Zbog toga se osjećate kao da vam je vrlo teško da ostanete budni.

3. Žutica
Najveći i prvi znak da vam je jetra problematična jeste promjena boje kože. Koža u licu i oči vam postaju žuće. To se dešava jer tijelo nije više u mogućnosti da proizvede dovoljnu količinu bilirubina.

4. Alergije i problemi sa kožom
Ako se toksini na vrijeme ne izbace iz organizma, jetra ima druge mehanizme da se oslobodi toksina. To najčešće radi kroz kožu. Čudne pojave na koži ili alergija, između ostalog, može da bude upozorenje za vašu jetru.

5. Nadutost i gasovi
Jetra ne luči dovoljno enzima potrebnih za razgradnju nutrijenata.

6. Bol
Bol u jetri uzrokovan je povećanjem jetre i obično se osjeti ispod desnog dijela rebara. Uvećana jetra vrši pritisak na rebra i okolne organe. Nalazi se ispod posljednjeg desnog rebra.

7. Gojenje
Jetra ne može pravilno da apsorbuje nutrijente.

8. Tamna boja urina
Kada vam je urin taman, to uglavnom znači da imate vrlo visoku koncentraciju toksina u sebi. Te toksine jetra nije uspjela da obradi i izbaci ranije.

9. Konfuzija
Usljed nepravilnosti rada jetre, tijelo automatski šalje veću količinu krvi u jetru nego obično da bi je zaštitilo, što može dovesti do konfuzije i takozvane “magle” u glavi, piše B92.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *