Agronom Munib Prošić: “Muštuluk” za proizvođače malina

Ove godine, prinosi svih poljoprivrednih kultura bit će znatno smanjeni, kako zbog iznenadnog snijega, mraza ali i konstantnih kiša koje su najavljene čak do polovine maja.I u voćarstvu su nastale velike štete koje će se dugo pamtiti. Između ostalog, došlo je do oštećenja i lomljenja rodnih grana pod težinom snijega, te izmrzavanja pupova, cvjetova i plodova usljed djelovanja mraza.

Piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Zadnjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini došlo je do procvata voćarstva. Veliki broj porodica našao je alternativu za opstanak u proizvodnji jagoda, malina, krastavaca kornišona, itd.

Proizvođači jagoda i malina su u velikom strahu od posljedica  koje su izazvale navedene nepogode. U boljoj situaciji nisu ni ostali proizvođači, voćari, i ostali.

Preporučujemo!

Savjetujte se sa svojim agronomima u apotekama i na terenu, ne poduzimajte samostalno neke korake u koje niste sigurni bez konsultacija. Zapamtite: “Bolje spriječiti nego liječiti”.
Ovih dana i sitnice su veoma bitne za vaše prinose.  Nemojte sebi dozvoliti da gubite nadu i volju za rad.

I dalje savjetujemo upotrebu nekog biostimulatora (Sinergon, Drin, Slavol ili bilo koji drugi biostimulator koji vam vaš agronom preporuči) u kombinaciji sa kristalonima (18x18x18 ili 20x20x20)- nije bitno koji je proizvođač.

Također, potrebno je vršiti tretiranje preko lista (folijarno), na toplom vremenu (bez padavina. Razloga  za ovakvo tretiranje je više, ali najbitniji su brzina djelovanja biostimulatora i kristalona, pošto kiša i dalje pada ovih dana, nema smisla da pustate vodu kroz sistem za navodnjavanje. Navedeni biostimulatori su jedan vid infuzije i pomoći vašim biljkama.

Ako dolazi do zadržavanja vode u vašem malinjaku, napravite odvodne kanale, koji će da odvedu višak vode i na taj nači spriječite dalje posljedice.

Polomljene grančice na malinama ne skidajte, jer postoji mogućnost da se nastave hraniti i samim tim donesu plodove, te ih tek nakon berbe uklonite. Ako vidite da se suše u tom slučaju ih obavezno uklonite i zapalite izvan malinjaka.

U ovoj teškoj situaciji ima i nešto pozitivno, moglo bi se reći “za muštuluka”.

Prema pisanju medija iz susjedne Srbije koji se pozivaju na informacije od pojedinih udruženja, početna cijena za otkup maline ove godine bit će oko 2,30 eura po kilogramu, što je u našoj valuti oko 4,60 KM.

Proizvođači u Bosni i Hercegovini očekuju sličnu otkupnu cijenu maline, iako do toga najvjerovatnije neće doći.

U razgovoru s gosp. Aldinom Kuduzovićem, direktorom zadruge Agro Dar iz Cazina (koji ima veliki broj kooperanata i proizvođača širom USK-a) doznali smo da će se otkupna cijena maline za ovu sezonu znati za nekih desetak dana. Direktor također navodi da su informacije koje dolaze iz Srbije samo špekulacije i da ta cijena najmanje zavisi od nas kao države i otkupljivača, jer smo mi mali proizvođači u odnosu na velike proizvođače kao što su Poljska i drugi, koji u konačnici diktiraju cijenu svake godine.

Ovih dana će biti više govora o cijeni maline i o izlazu iz ove situacije u kojoj su se našli proizvođači.

Iz Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH dolaze informacije o izvozu 650 tona maline na tržište Švicarske.

Na sreću brojnih malinara iz BiH ovo je tek početak suradnje koja bi se trebala ovjekovječiti s novim sporazumima i dogovorima o većem izvozu iz Bosne i Hercegovine

Nadamo se da će ovaj tekst koliko toliko izazvati osmijehe na licima proizvođača.

Za Cazin-Danas.com: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Izvor:Cazin – Danas

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara