Press "Enter" to skip to content

AHMETOVIĆ KRITIKOVAO SCHMIDTA: PROMJENA USTAVA NA DAN IZBORA JE GLOBALNO NEZABILJEŽENA

Član njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović oglasio se povodom nametanja Izbornog zakona i izmjena Ustava FBiH i rekao da je promjena Ustava na dan izbora globalno nezabilježena.

Ahmetović je u saopćenju naveo da su stanovnici Bosne i Hercegovine na izborima drugog oktobra jasno glasali za Evropsku uniju i više demokratije. Naveo je da su dva od tri izabrana člana Predsjedništva iz progresivnog i socijaldemokratskog kampa.

“Većina stanovnika Bosne i Hercegovine, pogotovo veliki dijelom bosanskih Hrvata, bosanskih Srba i Bošnjaka u Federaciji BiH, jasno su glasali za demokratske i evropske snage, za miran život, demokratiju i prosperitet”, navodi se.

Ahmetović, kaže, da su ipak ova ostvarenja uništena, intervencijom Christiana Schmidta na izborni dan.

“Političke akcije njemačkog visokog predstavnika nisu samo naštetili reputaciji OHR-a i na taj način BiH, nego posebno i Njemačke. Napraviti izmjene Ustava entiteta FBiH i izbornog zakona na sveti dan demokratije bez informisanja stanovništva unaprijed je globalno bez presedana te, štaviše, nekompatibilno sa smjernicama OSCE-a”, upozorio je Ahmetović.
Ističe kako je gaženje suvereniteta države i glasača na ovaj način naišlo na veliko nerazumijevanje i ogorčenost kako stanovnika BiH, tako i Evropskog parlamenta.

“Iz krugova hrvatske vlade i okruženja HDZ-a se čulo da je nametnuta izmjena visokog predstavnika bila formulisana u Zagrebu. Visoki predstavnik je jasno prokockao povjerenje u demokratske procese, ali također i kredibilnost nezavisnosti institucije OHR-a”, piše Ahmetović.

Podsjeća kako je akcija suprotna i poziciji njemačke vlade i Bundestaga.

Ahmetović smatra da je neophodno da ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kritikuje Schmidtove akcije najjačim mogućim terminima i da proaktivno djeluje prema SAD-u sa zahtjevom da se izmjene koje je nametnuo Schmidt ponište te da se narodu Bosne i Hercegovine konačno da put za slobodnu i demokratsku građansku državu.

“Što se tiče nedavnih stavova moga kolege u Bundestagu gospodina Juratovića: On predstavlja pojedinačno mišljenje, koje nije većinsko ni u vladi ni u ‘semafor’ koaliciji. Žalosno je za njega da nakon 16 godina rada kao član Parlamenta i jedva upravljanjem statusom quo u BiH, on sada, iznenađujući za mnoge, predstavlja mnoge od pozicija HDZ-ovog premijera Plenkovića. To je razočaravajuće”, napisao je Ahmetović o tome što je Josip Juratović dao podršku izmjenama Izbornog zakona.
Na kraju, Ahmetović poziva stanovnike Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o katolicima, pravoslavcima, muslimanima, Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima da snažno stanu protiv daljnje etničke podjele BiH te da samo kohezija, mir i međusobno poštovanje mogu biti put iz stalne krize.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *