Press "Enter" to skip to content

“Ako bi Putin ikoga htio i poslušati, onda je to ovaj lider”

“Ruski predsjednik Vladimir Putin računa u ratu u Ukrajini sa slabostima Zapada. Zato Zapad mora pokazati svoju snagu, vojno podržati Ukrajinu i pridobiti Kinu kao posrednika”, kaže politolog Christian Hacke.

Prema mišljenju politologa Christiana Hackea, kineski predsednik Xi Jinping je ključan u diplomatskim naporima da se okonča ruski agresorski rat u Ukrajini, piše DW.

U intervjuu za njemačku televiziju ARD je Hacke rekao da se pokušaji za okončanje rata moraju odvijati i direktno između Rusije i Ukrajine, i to „na nivou boraca na bojištu”, međutim, Europa, SAD i Njemačka bi “svakako trebali tražiti kanal za razgovor sa Xijem”.
Čak i ako je izraelski premijer Naftali Bennett nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom najavio kako će nastaviti svoje posredničke napore, u trenutnoj situaciji Izrael nema mogućnosti koje su nužne da bi se utjecalo na Putina i Kremlj, kaže Hacke. „Ako bi Putin uopće ikoga htio poslušati, onda je to Xi.”

I visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borell zagovara posredovanje Kine u ukrajinskom sukobu. „Nema alternative. Mi (Europljani) ne možemo biti posrednici, to je jasno (…) A ne mogu to biti ni SAD. A tko onda? To mora biti Kina, uvjeren sam u to”, rekao je Borell u intervjuu španjolskom listu „El Mundo”. Međutim, ovaj španjolski političar je priznao da još nema konkretnih razgovora o posredovanju Pekinga.

Pregovori s pozicije vojne snage
Pored diplomatskih napora da se okonča sukob u Ukrajini, Hacke smatra da „se mora poduzeti sve kako bi se ojačale ukrajinske oružane snage”. To nije u proturječnosti s održavanjem komunikacijskog kanala prema Kremlju i Putinu. Međutim, važno je da ruski predsjednik ne bude gurnut u situaciju „iz koje se više ne može izvući bez da izgubi obraz”.
Cilj Zapada mora biti da pregovara „s pozicije vojne snage” ili iz „vojne pat pozicije”. „Važno je održati vojnu snagu. Ali kanal komunikacije mora ostati otvoren”, naglašava Hacke.

On također smatra da je perspektiva i neutralnost Ukrajine – odnosno ne ulazak u NATO-savez do daljnjeg – i da to možda ostaje kao jedina mogućnost za prekid rata. „Možda to više i nije aktualno, to ne znam, ali to ostaje kao mogućnost. Putin bi onda mogao stati jer bi kod kuće mogao reći da je barem spriječio odlazak Ukrajine na Zapad”.

Ukrajina – neutralna
U tom smislu kontraproduktivno je trenutno pozivati na integraciju Ukrajine u EU-a, smatra Hacke. „To samo potiče Putinov bijes.”
Putin je po Hackeu otvoreni makijavelist. „Vidite to po napadu na nukleranu elektranu koja nije pogođena – nego zgrada pored. Jer on vrlo dobro zna da se vjetar može okrenuti. A osim toga zna i da ako bi napao atomskim oružjem važi staro pravilo Hladnog rata: Who strikes first dies second. (Tko udari prvi, umrijet će drugi).

On se mora suočiti sa snagom Zapada, tvrdi Hacke. „Takođe mislim da bi mu trebali poslati i nuklearni signal da se nećemo dati zastrašiti.”

Ruski predsjednik nije luđak, rekao je Hacke odgovrajući na pitanje. „On kalkulira s našom slabošću, s našim strahom. I prije svega ga je naš strah učinio jakim – to je zlo, to je tragično”, piše DW.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *