Ako ga vidite, počastite ga: Vrijedni desetogodišnjak popravlja oštećeni put na Johovici

Ovo je Enes Džananović koji ima samo deset godina. Za razliku od svojih vršnjaka, Enes slobodno vrijeme ne provodi  igrajući igrice za računarem ili tabletom ili  na telefonu. On u slobodno vrijeme, najčešće nedjeljom, uzme lopatu i popravlja put na nekom od, klizištem oštećenih  dijelova puta u velikokladuškom naselju Johovica.

Naime, na ovoj relaciji puta koja preko Johovice spaja Cazin sa Velikom Kladušom, na pojednim mjestima uslijed davnog klizišta došlo je do oštećenja magistralne ceste. Sanacija ovih oštećenja je  davno  započeta, ali još nikad nije završena. Tako na par mjesta  ima prekida asvalta i sužavanje  puta gdje je  započeto popravljanje. Izvršeno je samo nasipanje i na tome se stalo. Svaki put uslijed velikih kiša, voda odnese nasipni materijal te se pojave velike rupe na neasvaltiranom dijelu što  otežava saobraćaj.

Upravo na tom mjestu zatekli smo Enesa, kako sa lopatom u promrzlim rukama, donosi pijesak i zatrpava rupe na oštećenom putu. Ima Enes i rukavice, dao mu kako kaže, neki čovjek ”sa stranim tablama” ali su mu goleme a i nije naučio ništa raditi u rukavicama. Kaže da mu ljudi često sviraju, pozdravljaju a neki ga i počaste sokom ili mu daju koju marku.

I ranije je Enes popravljao ovaj put, i za svoj rad i trud često bivao nagrađen od slučajnih i humanih prolaznika, i od tad on uvijek, kad uslijed nevremena  kiša ošteti dio neasvaltiranog puta na Johovici, nasipa nastale rupe.

Ovaj vrijedni dječak ne prosi, ne traži od nikog ništa, ne zaustavlja vozila… On samo ”radi svoj posao” i ako ga pozdravite, on će vam ljubazno i stidljivo odpozdraviti, mahnuti svojim malim, promrzlim, ali vrijednim ručicama.

I zato svi vi koji nekad budete išli iz Cazina preko Johovice u Veliku Kladušu i obrnuto, ako sretnete dječaka koji sa lopatom većom od sebe nasipa put, zaustavite se i počastite ga, zaradit ćete veliki sevap odnosno učinit ćete veliko dobro djelo.
Ovakva djeca mogla bi poslužiti za primjer i mnogim odraslima. Samo od ovakve i slične djece, poput našeg Enesa, u skorijoj budućnosti možemo očekivati da će postati veoma korisni članovi svoje društvene zajednice.

(cazin-danas.com)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara