AKO STE STVARNO VIJERNICE, ONDA OVO NIJE ODJEĆA ŽENA KOJE VJERUJU. KADA ŽENA SPOLNO SAZRI, NIJE…

AKO STE STVARNO VIJERNICE, ONDA OVO NIJE ODJEĆA ŽENA KOJE VJERUJU. KADA ŽENA SPOLNO SAZRI, NIJE DOZVOLJENO DA JOJ SE VIDI IŠTA OSIM LICA I ŠAKA

Kad su kod nje usle žene iz plemena Benu-Tenim u providnoj odjeći, tada im je ona rekla: “Ako ste stvarno vjernice, onda ovo nije odjeća žena koje vjeruju”. (El-Kurtubi, 1387.4 14/244)

Ovi hadisi itekako oslikavaju i naše vrijeme, u kome žene oblače razne modele, prozirne, tijesne i strukirane odjeće, tako da više ističu nego što pokrivaju. Od Aiše, radiallahu anha, prenosi se da je Esma kćerka Ebu Bekrova ušla kod Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, u prozirnoj odjeći. Poslanik je okrenuo lice u stranu i rekao: “Esma, kad žena spolno sazri, nije dozvoljeno da joj se vidi ista osim ovoga i ovoga” (pokazao je na lice i šake). Ebu Davud, “Sunen”, poglavlje El-Libas”: 4/357-358, 4.104

Zbog mnogobrojnih hadisa koji govore o zabrani nošenja takve odjeće, islamski učenjaci tvrde da Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, nije prozirne hidžabe smatrao pokrivanjem. Zbog toga je Esmi naredio da obuče haljinu koja će dobro pokriti njeno tijelo. Važan je nijet/razlog zašto nosimo dotičnu odjeću kad izlazimo vani. Ovo ne znači da ćemo izaći na ulicu neuredne i neispeglane odjeće. Žena treba biti ponosna na svoj hidžab, ali isto tako voditi računa da se posebno i pretjerano ne naglašava, da glavna briga jeste očuvanje morala i zaštita njenog dostojanstva.

Savjeti sestrama koje hoce da se pokriju

Pitanje:
Selam alejkum!
Sta je lijepo uraditi zeni prije nego sto stavi hidzab? Hvala unaprijed, da vam Allah da svako dobro!

Odgovor:

Alejkumus-selam!
Ženi koja je odlučila da stavi hidžab upućujemo nekoliko savjeta:

1. Da se pokaje za neposlušnost Uzvišenom Gospodaru zbog odgađanja pokrivanja.

2. Da popravi svoj nijjet-odluku za pokrivanje; da bude samo radi Allaha Uzvišenog.

3. Da nauči propise vezane za hidžab, kako to njeno pokrivanje ne bi bilo nepropisno. (Ovdje se pravi velika greška kod pokrivanja, mnoge muslimanke se pokrivaju shodno tradicionalnom viđenju hidžaba, druge se pokrivaju kroz modernističko viđenje hidžaba, a zanemaruju se temeljni propisi islama po pitanju nošnje hidžaba, kao što su:

a) Dijelovi tijela koji se pokrivaju,

b) Propisi vezani za svojstvo hidžaba: širina, neprozirnost, miris, orginalnost (tj. da nije imitacija nevjerničkih stilova pokrivanja, muškog načina oblačenja)….

c) Propisi vezani za mahreme,

d) Vrijeme obaveznosti stavljanja hidžaba….

4. Da obara pogled i da taj hidžab bude kompletan, a ne samo da se pokrije, a da ostala djela (poput pušenja cigareta, gledanje svega i svačega na TV, internetu ili u svakodnevnom životu, ružnog govora, gibeta….) budu svakodnevnica.

5. Da se osjeća ponosnom što je stavila svoju krunu i neka bude ustrajna.

6. Da druge sestre opominje na propise hidžaba.

A Allah zna najbolje!

prof. Abdullah Mujic

novihorizonti

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara