Press "Enter" to skip to content

Ako WC dasku prije upotrebe obložite toalet papirom pravite grešku, evo i zašto

Iako se mnogi od nas vjerovatno trude da ga izbjegnu odlazak u javne toalete, ponekad je to jednostavno neophodno. Nužda ne bira ni vrijeme ni mjesto.

Ako ste mislili da ste se zaštitili od bakterija i mikroba tako što prilikom odlaska u javni toalet, WC dasku obmotate toalet papirom, grdno se varate. Na ovaj način rizikujete da se još više izložite zarazama!

Činjenica je da se na ovaj način više izlažete mikrobima. Toaletne daske su posebno dizajnirane da spriječe taloženje mikroorganizama, a imaju glatku površinu kako bi se oni što teže “zakačili” na njih.

Međutim, istraživanje Univerziteta u Arizoni otkrilo je da su u prosjeku WC daske u javnim toaletima zapravo čistija od kuhinjskih sudopera većine ljudi, kao i daski za sječenje i sunđera za pranje.

Ako je tako, zašto onda toalet papir odmaže?

Rolne toalet papira obično imaju reljefastu strukturu i dizajnirani su da upiju, što ih čini savršenom podlogom za “kačenje” bakterija.

Osim toga, papir se obično nalazi u blizini WC šolje, a kada povučete vodu, milioni bakterija se lansiraju u zrak, pa tako i na toalet papir.

Preporuka je da bolje nosite papirnate maramice sa sobom i obrišete se nakon nužde, nego da koristite papir koji je već sam po sebi leglo mikroorganizama, prenosi Telegraf.rs

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!