Press "Enter" to skip to content

AKO ŽELITE DA VAM POST BUDE PRIMLJEN KOD ALLAHA S.W.T.A. ONDA OBRATITE PAŽNJU NA SLJEDEĆE STVARI

Ako želite da vam post bude primljen!

Uzvišeni Allah je propisivanjem mjeseca ramazana pred čovjekom postavio veličanstvene ciljeve, to je dostizanje stupnja bogobojaznosti i čišćenje duše, a cilj posta apsolutno nije gladovanje i pričinjavanje poteškoće čovjeku. Na žalost, ne shvataju svi postači post i ramazan na ispravan način pa prave propuste koji veoma često ostavljaju traga na njihov post i ibadete, uopće. Neke od tih grešaka su sljedeće:

1. Neshvatanje istinske vrijednosti mjeseca ramazana, tako da se mnogi postači ne pripremaju za ovaj mjesec i dočekuju ga kao i svaki drugi. Cjelokupna priprema je rezervisana za kupovinu i pribavljanje što kvalitetnije hrane i pića, dok se ona suštinska, duhovna priprema zaboravlja.

2. Iščekivanje brzog okončanja mjeseca ramazana, što je posljedica osjećanja tereta u pokornosti i ibadetu. Tada čovjek ne osjeća slast i užitak u ibadetu.

3. Zanemarivanje propisa o postu, tako da mnogi postači niti znaju propise niti o njima pitaju učene. Treba biti svjestan da je post obaveza, ibadet koji je Uzvišeni Allah propisao i odredio mu pravila, granice, uvjete te je nužno poznavati vadžibe, sunnete, mustehhabe i mekruhe posta.

4. Ne ostavljanje grijeha u toku posta je još jedna raširena pojava. Mnogo je postača koji u toku posta ostave ono što je inače, van ramazana, halal, poput jela, pića i dozvoljenog spolnog odnosa, dok u isto vrijeme čine grijehe koji su i u ramazanu i izvan ramazana grijesi, poput ogovaranja, prenošenja tuđih riječi, omalovažavanja drugih, podcjenjivanja i upućivanja ružnih riječi.

5. Zapostavljanje nijjeta u postu. Ne misli se na nijjet koji se izgovara jezikom, već na stalno čovjekovo podsjećanje i razmišljanje o tome zbog čega i radi koga je njegov post.

6. Činjenje ibadeta i dobrih djela samo u ramazanu, pa mnogi od postača nakon ramazana se vrate starim grijesima i običajima, rezervirajući svoj ibadet samo za mjesec ramazan. Kao da ostatak mjeseci Allah nije naš Gospodar a mi Njegovi robovi.

7. Česta greška koja se susreće kod nekih postača jeste brza srdžba, ružne riječi i loš moral u raspravama i svađama u toku posta.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

IslamBosna.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *