Press "Enter" to skip to content

Američki ambasador poručio: Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na današnjoj press konferenciji koju je održao u Sarajevu govorio je o programskim ciljevima na koje će se fokusirati tokom svog boravka u našoj zemlji.
Poručio je da će pet pitanja biti u fokusu njegovog rada, a da mu je prioritet podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu i, što je najvažnije, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Ambasador Murphy je naglasio da će svoje vrijeme u radu posvetiti pomirenju među narodima Bosne i Hercegovne.

– Također, podržavat ću vladavinu prava i posebno reforme antikorupcijskih aktivnosti, reforme u ekonomiji od kojih će imati koristi svi bh. građani. Radit ću i na protivmjerama Rusiji i Kini koje prijete zajedničkim interesima SAD-e i BiH, i budućnosti Bosne i Hercegovine. Podržavat ću euroatlanske aspiracije Bosne i Hercegovine – istakao je američki ambasador.

Ambasador Murphy kazao je da je ruska invazija promijenila svijet i da građani BiH najbolje znaju šta znači rat.

– Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO ali taj put kao i put ka EU nije lagan. Mora se zaslužiti i lideri moraju raditi da osiguraju budućnost koju su obećali građanima. Građani BiH imaju pravo da očekuju da političari ulože vrijeme i energiju da ispune obećanja i trebaju ih smatrati odgovornim. U naredne tri godine podržavat ću pomirenje među narodima – kazao je Murphy.

(Faktor.ba)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *