Američki pedijatri traže zabranu prodaje hodalica jer uzrokuju brojne ozljede

BUDUĆI da dječje hodalice ne nude nikakvu razvojnu korist bebama, Američka akademija pedijatrije (AAP) preporučuje da se zabrane. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics podržava zabranu proizvodnje i prodaje takvih sprava.

“Dječje hodalice smatramo opasnim predmetima koji ne donose nikakvu korist bebama i ne smiju se prodavati u Americi”, izjavio je pedijatar dr. Benjamin Hoffman.

Prema AAP-u, hodalice su dizajnirane za djecu staru od pet do 15 mjeseci kako bi djeca bila mobilnija prije nego što prohodaju. Vodeća ozljeda uzrokovana hodalicom je pad niz stepenice, ali i one koje djeca zadobiju kada pristupe okruženju u kojem ne bi smjela biti, kao što je kuhinja u kojoj se nalazi zagrijana pećnica. Ozljede mogu biti teške, uključujući povrede mozga i trovanje, navodi istraživanje te dodaje kako se od 2004. do 2008. dječje hodalice povezuju i s osam smrtnih slučajeva.

Istraživanjem su analizirani podaci djece mlađe od 15 mjeseci koja su liječena u prostorima hitne medicinske pomoći nakon ozljeda zadobivenih korištenjem hodalice između 1990. i 2014., a cilj je bio utvrditi je li obvezan standard sigurnosti izdan 2010. smanjio broj ili ozbiljnost ozljeda.

Hitna pomoć je, prema podacima, pružena 230.676 beba, a 90 posto njih je ozlijedilo glavu ili vrat. Oko 74 posto beba je palo niz stepenice, skoro 38 posto je zadobilo frakture lubanje, a manje od pet posto je zadržano u bolnici.

Sigurnosni standard je, kažu stručnjaci, imao pozitivan utjecaj na smanjenje broja ozljeda uzrokovanih korištenjem hodalice, ali ne dovoljno.

“Najsigurniji oblik hodalice je ona bez kotača”, ističu iz AAP-a i naglašavaju da hodalice ne olakšavaju hodanje ili druge motoričke sposobnosti.

“Hodalice omogućuju bebama da se kreću tako brzo da čak i najoprezniji roditelj možda neće stići reagirati u opasnoj situaciji na vrijeme.”

Prodaja hodalica je zabranjena u Kanadi 2004. godine.

Index.hr

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara