Press "Enter" to skip to content

Amsterdam odbacio zahtjev da se ezan pušta preko zvučnika

AMSTERDAM – Amsterdam je odbacio zahtjev uprave džamije Blauwe da ezan, poziv na molitvu, puštaju preko zvučnika.

Kako navode lokalni mediji, Gradsko vijeće je donijelo odluku kojom nije podržalo prijedlog da se ezan sa džamije u Amsterdamu pušta preko zvučnika.

Početkom oktobra ove godine u Amsterdamu je pokrenuta inicijativa da ovaj holandski grad dobije prvu džamiju u kojoj bi se ezan, poziv na molitvu, puštao preko zvučnika.

Uprava džamije Blauwe u četvrti Nieuw West je izrazila želju da ova bogomolja bude prva u holandskoj prijestonici koja će vjernike na džumu-namaz, sedmičnu molitvu petkom, pozivati preko zvučnika.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema je takođe u srijedu izjavila da ne podržava plan da se ezan u džamiji u Nieuw Westu pušta preko zvučnika. U razgovoru s novinarima, Halsema je izjavila da “još nije pravo vrijeme” da se poziv na molitvu upućuje preko zvučnika.

“Danas u 2019. godini to nije potrebno, jer imamo sve vrste tehnoloških pomagala koja ljude podsjećaju kada je vrijeme za molitvu”, kazala je gradonačelnica.

Imam džamije Yassin Elforkani je ranije u izjavi za medije kazao kako vjeruje da bi ovim religiju islam na najljepši način predstavili u Amsterdamu.

Ideja je odmah naišla na oštre kritike i komentare u holandskoj javnosti, posebno na društvenim mrežama, a najglasniji su iz radikalno desničarske i evroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV) koju predvodi Geert Wilders.

Muslimanski poziv na molitvu u Holandiji ima isti status prema zakonu kao i crkvena zvona, ali ipak gradska vijeća imaju ovlaštenja da utvrde moguća ograničenja.

U gradu Leerdamu, na primjer, lokalnoj džamiji je dozvoljeno da ezan za džumu-namaz pušta preko zvučnika. Ipak, poziv na molitvu svaki dan, poput džamije Ulu u Utrechtu, izuzetno je rijetka praksa u toj zemlji.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!