Arapi u Hercegovini kupuju kompanije i pokreću biznis

Za razliku od Sarajeva i srednjeg dijela Bosne, gdje su cijene nekretnina, zemljišta, vila, stanova posljednjih mjeseci skočile više puta zbog građana iz arapskih zemalja, na području Hercegovine događa se jedan posve drukčiji trend. Jača dolazak turista, Arapi, a još više Turci kupuju kompanije i pokreću biznis, piše Večerenji list.

Prema riječima Kamela Ratkušića iz agencije Agenta d.o.o. iz Mostara, u posljednjih mjesec dana dogodilo se nekoliko poslovnih akvizicija na području Hercegovine. Uz Hepok, koji je prodan, Kuvajtski fond kupio je još jednu plantažu, a u pregovorima je i s vlasnicima nekadašnjih Staklenika u mostarskom naselju Buna koji su djelovali u sklopu Hepoka, odnosno još veće poslovne grupacije APRO-a, kao i određenih poljoprivrednih lokacija na području Ljubuškog.

“Trenutno je najveće zanimanje ljudi koji dolaze iz arapskih zemalja za turizam, a krenulo je i s investicijama koje su jedine prave, zdrave investicije nakon dugog niza godina ulaganja uglavnom u agroproizvodnju”, rekao je za “Večernji list” Ratkušić koji ističe kako posljednje dvije godine pokušava snažnije otvoriti područje Hercegovine koje je puno zanimljivije po svojim ljepotama i potencijalima.

saff

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara