Press "Enter" to skip to content

Australija: Vlada savjetuje vatrogascima da ubiju bebe kengura i koala koje pronađu

Australska vlada izdala je uredbu kojom savjetuje ekipe koje se bore protiv požara da ubiju mladunčad kengura i koala koji su ostali “siročad”i koje pronađu na terenu.

Vatrogasci su pronašli brojne izgorene i povrijeđene životinje, no vladin dokument “The Victorian Response Plan for Wildlife Impacted by Fire” (Plan djelovanja za divlje životinje pogođene požarima u Viktoriji) navodi da rehabilitacija ovih malih bića nije moguća…

Vlada opravdava odluku tvrdnjom da ove životinje trebaju dugoročnu njegu i ne mogu biti uspješno vraćene u divljinu. U dokumentu se opisuju metode eutanazije, koje uključuju smrtonosnu injekciju, tupe udarce (?!) i pucanje. 

Ipak, i pored ovih tvrdnji, aktivisti tvrde da su uspjeli odgojiti bebe koale i kengure i vratiti ih u divljinu.

Nikki Medwell, radnica u skloništu za životinje Rex Box Wildlife Shelter, kaže da su očajni zbog ovoga i tvrde da vlasti zapravo ne rade ništa da spase endemske vrste: “Čini se da misle da životinje kojih ima dosta, kao što su kenguri i koale, nije neophodno spašavati. Nema veze što su prošli pakao i spaljeni su, ako ih nađemo, sad ih trebamo udarati? I to koale za koje kažu da su na rubu izumiranja.”

Iz tamošnjeg Odjela za okoliš brane ovaj dokument, te kažu kako su savjeti “otvoreni za interpretaciju”. Kažu da mladunčad kengura, koji nemaju krzna, oči su im zatvorene, a uši i dalje spuštene dole, zaista trebaju biti eutanizirani, a svaki drugi slučaj se treba “zasebno procijeniti”.

Isti Odjel traži da se vodi evidencija o ubijenim, ali i o spašenim životinjama, te se očekuje da će uskoro objaviti brojke – koliko su ih ubili, a koliko spasili…

Radio Sarajevo

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *