Press "Enter" to skip to content

BAKIR IZETBEGOVIĆ OSTAO BEZ POZICIJA: OSTAO JE SAMO PREDSJEDNIK SDA STRANKE

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je još 2021. stekao uslove za penziju. Tada mu je kao i svakom drugom parlamentarcu koji je silom zakona poslan u penziju isplaćena otpremnina u visini 30.000 KM.

Iz Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine (PS) BiH je objašnjeno da se tih otpremnina niko ne može odreći, po važećim zakonima u čijem su kreiranju i sami direktno ili indirektno sudjelovali.

Međutim, svi političari među kojima su pored Bakira Izetbegovića i Dragan Čović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Mirko Šarović i mnogi drugi odmah nakon što im se izdaju rješenja o umirovljenju i isplati otpremnina, nastavljali su radni odnos kao izaslanici i zastupnici za plaću u iznosu od oko 3.000 KM.

Podsjećamo da je Bakir Izetbegović 2021. godine izjavio da će kada Komisija donese rješenje, otpremnina u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima.

Međutim, od čega i kako bračni par Izetbegović danas žive? Bakir Izetbegović je porazom na predsjedničkim izborima ostao kratkih rukava. Nije involvirani ni u izvršnu ni u zakonodavnu vlast.

Nema više zastupničkih paušala, predsjedničkih plaća, otpremnina. Da li će od jedne plaće Sebije Izetbegović i penzije Bakira Izetbegovića moći nastaviti život na kakav su navikli?

Trenutno su oči bračnog para Izetbegović okrenute ka kongresu stranke koji bi se trebao održati na proljeće 2023. i od čijih rezultata će sigurno zavisiti politička budućnost Bakira i Sebije Izetbegović.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *