Press "Enter" to skip to content

BEBU ROĐENU U RUŠEVINAMA U SIRIJI UDOMIO ROĐAK, DOBILA JE I IME

Cijeli svijet je prenio fotografije i vijest o bebi koja je rođena pod ruševinama u Jenderesu, na sjeveroistoku Sirije. Spasioci su uspjeli doći do trudnice koja je zatrpana ispod ruševina rodila dijete. Beba je spašena, a majka je preminula. Djevojčica, koja je rođena pod ruševinama nalazi se u inkubatoru u dječijoj bolnici u Afrinu. Majka, otac, braća i sestre bebe umrli su prije nego što su spasioci stigli do njih. ( Bekir Kasım - Anadolu Agency )

Sirijsku djevojčicu čija je majka umrla nakon što ju je rodila pod ruševinama nakon zemljotresa udomio je njen rođak Salah al-Badran. Djevojčica se zove Aya što na arapskom ima više značenja, između ostalih “čudo” i “dar od boga”.

Nažalost i kuća njenog rođaka u gradu Jenderisu na sjeverozapadu Sirije je uništena. On i njegova 11-eročlana porodica uspjeli su pobjeći, ali sada žive u šatoru, piše AP.

Nakon zemljotresa niko ne može živjeti u svojoj kući ili zgradi. Samo 10 posto zgrada ovdje je sigurno za život, a u ostalima se ne može živjeti – rekao je.
Beba nađena nakon više od 10 sati pod ruševinama

Spasioci u Jenderisu otkrili su Ayu u ponedjeljak poslijepodne, više od 10 sati nakon zemljotresa, dok su kopali po ruševinama peterospratnice u kojoj su živjeli njeni roditelji. Zakopana ispod betona, beba je još uvijek bila pupčanom vrpcom povezana sa svojom majkom, Afraom Abu Hadiyom, koja je bila mrtva zajedno sa svojim mužem i četvero djece. Beba je hitno prebačena u bolnicu u obližnjem gradu Afrinu.

Abu Hadiya je vjerovatno rodila djevojčicu i potom umrla nekoliko sati prije nego što su otkriveni, rekao je doktor Hani Maarouf u bolnici Cihan u Afrinu.

Nazvali smo je Aya, kako bismo je prestali zvati ‘novorođenče’ – rekao je Maarouf.
Stanje joj se iz dana u dan popravlja i nema oštećenja kičme, kako se u početku bojalo, rekao je.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *