Press "Enter" to skip to content

Bećirović: Da nije bilo 1. marta, danas bi BiH imala status Šumadijskog okruga u Srbiji

Nakon polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poslao je snažnu poruku povodom Dana nezavisnosti BiH.
Bećirović smatra da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH.
“Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnu i suverenu državu, kao što je to bilo s BiH. Odgovorno tvrdim da nije bilo opstrukcija u pojedinim općinama u BiH, ta blizu dvotrećinska većina za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu BiH bi bila još veća”, tvrdi Bećirović.

Član predsjedništva također smatra da je ovaj datum od izrazitog značaja jer je 1. mart i demokratsku volju građana priznala cijela Evropa i cijeli svijet.

“To je prijelomni momenat u historiji BiH. Da nije bilo 1. marta i većinske volje građana i naroda BiH da žive u slobodnoj, nezavisnoj i cjelovitoj državi danas bi granice velike Srbije bile na liniji Karlobag – Ogulin – Virovitica”, kaže Bećirović.

Obratio se i onima koji negiraju Dan nezavisnosti BiH, te kazao da je njegov stav potpuno jasan.

“Svi će prije ili kasnije morati početi poštivati državu BiH i Ustav BiH, ali i ovaj legalni državni praznik BiH. Na ovaj praznik svi mogu biti ponosni. Mi da nismo odlučili da budemo u nezavisnoj, slobodnoj i suverenoj državi, danas bi BiH imala status šumadijskog okruga u Srbiji. Takvo poniženje hiljadugodišnje historije BiH nisu mogli dozvoliti građani BiH. Mi smo ponosni ljudi koji žele da žive ravnopravno i slobodno. Mi želimo BiH jednako komotnu za svakog čovjeka, sve građane i narode”, poručuje Bećirović.

Dodao je da u tom smislu, snage koje se bore za demokratsku, evropsku i euroatlantsku BiH u narednom period bit će sve jače.

“Oni koji žele diskriminaciju, segregaciju i žele da nastave s projektima podjele BiH unaprijed su osuđeni na poraz”, kazao je, između ostalog, Denis Bećirović.

Osvrnuo se i na budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana, te jasno kazao šta se mora učiniti kako bi situacija u državi bila bolja.

“Moramo svi ubrzati naš evropski i euroatlantski put. Moramo se okrenuti ekonomskim reformama, životnim pitanjima, upravo onim pitanjima o kojima i sam često govorim. Moramo pozvati separatističke političare da prestanu ugrožavati sigurnost u našoj državi, moramo izgraditi stabilan ekonomski, pravni i politički ambijent, kako bi smo imali više investicija, a to znači više radnih mjesta, više sigurnosti i kvalitetniju budućnost BiH”, zaključio je Denis Bećirović u svom obraćanju povodom Dna nezavisnosti BiH.

Klix

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *