Press "Enter" to skip to content

Benzema: Tajna mog uspjeha je u vježbanju i Kur’anu, 10 min prije utakmice slušam Kur’an…

Karim Mostafá Benzema veoma je voljen u Bronu, francuskom gradu u blizini Lyona. U Francuskoj mnogi alžirske emigrante smatraju drugom klasom, zbog čega je napadač Real Madrida cijenjen, za njega kažu da je tvrd čovjek koji se ne boji ničega i koji zna izdržati pritisak.

Njegova izvrsna fizička forma nesumnjivo je jedan od ključeva njegova uspjeha. Francuz je prošle sezone postigao 30 golova i dodao devet asistencija u 47 utakmica. Njegove najbolje brojke otkad je potpisao za madridski Real. Početak nove sezone obilježio je produžetak ugovora sa Realom i asistencija za gol u prvom meču.

Benzema već nekoliko godina fizičku spremu shvata vrlo ozbiljno i svoje vježbe pokazuje na svojim društvenim mrežama. Ne samo da vježba u kampu Valdebebasu, već dobar dio vremena provodi i trenirajući kod kuće. Zapravo, ako je prije tri sezone njegov Instagram profil bio prepun slika njegove spektakularne kolekcije automobila, sada su slike iz teretane konstanta.

Među njegovim revolucionarnim tehnikama je prsluk za elektrostimulaciju (‘Bolt metoda’), s kojim je napunio i ojačao mišiće malim električnim udarima koji su mu, zauzvrat, pomogli da izgubi težinu i trbušnu masnoću.

Također je vjerni sljedbenik “Cuppinga”, prakse koja ima svoje porijeklo u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ona pomaže bolnim mišićima, a poboljšava cirkulaciju krvi.

Što se hrane tiče, tri se sezone pridržavao minimalističke prehrane koja mu je omogućila da smrša. Sa svoje 33 godine Benzema pokazuje zavidno fizičko stanje. Benzema je na rigoroznoj dijeti, ne jede slatkiše i alkohol, ima pet obroka dnevno sa jelima poput mikroalgi, povrća i ribe kuhane na pari.

Koncentracija je vitalna za sportistu njegovog nivoa a Benzema nju postiže zahvaljujući duboko ukorijenjenom vjerskom osjećaju. Vjeruje u islam i prakticira ga, iako je odlučio ne postiti tokom Ramazana jer je to previše utjecalo na performanse elitnog fudbalera.

Benzema je otkrio rutinu koju slijedi prije svake utakmice. Pola sata prije utakmice pedalira na sobnom biciklu a 10 minuta prije izlaska na teren stavlja slušalice u uši i sluša učenje Kur’ana. “Možda to ne razumijete, ali Božja riječ me koncentrira i čini da se osjećam dobro”, kazao je u jednom intervjuu.

Stabilnost u njegovom privatnom životu također je ključna. Nakon nekoliko seksualnih skandala, koji su čak doveli do toga da ne igra za francusku reprezentaciju i dugog popisa djevojaka, među kojima se ističe Rihanna, Benzema je konačno pronašao stabilnost s manekenkom Corom Gauthier s kojom je dobio sina. To mu je drugo dijete jer jedno već ima u ranijoj vanbračnoj vezi.

Benzemina porodica živi vrlo diskretno u Madridu gdje će i ostati zahvaljujući novom ugovoru kojim je produžio vjernost klubu za koji će, ako ga odradi do kraja, igrati 14 sezona.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *