Press "Enter" to skip to content

Benzemin iftar je jako skroman, a jedna namirnica je neizostavna

Karim Benzema je jedan od nogometaša koji poste mjesec ramazan bez obzira da li je sezona u toku ili ne.

Mnogi nogometaši koji su muslimani poste cijeli mjesec ramazan bez obzira na obaveze koje imaju prema klubu ili reprezentaciji te maksimalno profesionalno odrađuju svoj posao na terenu i u svetom mjesecu za muslimane.

Jedan od najboljih napadača na svijetu, Realov golgeter Karim Benzema, redovno posti tokom ramazana i ranije je već objasnio da mu post ne predstavlja nikakav problem i ne smeta u obavljanju sportskih aktivnosti.

“To nema utjecaja na moje igre. Ramazan je dio mog života i post je obavezan u mojoj vjeri. Za mene je to jako važno i osjećam se dobro kada postim”, objasnio je napadač kraljevskog kluba.

Na internetu je podijelio i fotografiju svog obroka za iftar. Kao što može da se vidi, zvijezda Reala ima nekoliko hurmi, teglu pekmeza i čašu vode.

Hurme i voda su ono što Karim prvo unese u svoj organizam nakon što isposti dan. Čak i tada gleda da unosi samo zdrave namirnice i, bez obzira koliko je gladan, pokušava ne pretjerati s obrokom.

Benzema je veliki vjernik i trudi se na sve načine da promoviše islam. Osim što se pridržava vjerskih pravila i obaveza, potiče i druge muslimane širom svijeta da budu u vjeri i da ne rade stvari koje su vjerom zabranjene.

No, treba imati na umu da je i sam Karim bio lođe vođen i da se nezdravo hranio, sve dok nije pao pod ruke Albreta Mastromattea, osnivača i direktora Summumma, firme kućnih kuhara specijalizovanih za dijetalnu prehranu i personizlizirane usluge za sportiste.

Benzema je uspio izgubiti pet kilograma, pao je sa 86 na 81, težinu koju je od tada održavao. Kako mu je to uspjelo? Uz puno discipline i određenih odricanja. Prvih mjesec i po dana nije uzimao ni grama šećera, a nakon toga mu je konzumacija šećera svedena na minimum. Iz prehrane je izbacio i nezdravu hranu. Nema sendviča, pizza i hamburgera iz fast food objekata.

Ovim zabranama dodani su važni događaji. Karim je u svoj život uveo Kangen vodu, poznatu i kao alkalna voda, vodu s pH višim od normalnog (iznad 7,5) koja, između ostalih dobrobiti, djeluje kao prirodni antioksidans, povećava razinu energije, hidratizira stanice, smanjuje bol i pomaže kisiku proizvodnju zahvaljujući svom molekularnom sistemu.

Naravno, neizostavne su i fizičke aktivnosti i redovni treninzi. Znao je sate provoditi u teretani, a to ga je sada i dovelo do statusa najboljeg igrača na svijetu.

On je kao igrač Real Madrida osvojio gotovo sve, nakon što je došao iz Lyona. Osvojena Zlatna lopta kruna je njegove karijere, ali imao je lošu epizodu krajem prošle godine, jer zbog povrede nije igrao za Francusku, a onda se posvađao sa selektorom Didierom Deschampsom te je donio odluku da više ne brani boje Francuske s kojom je silno želio titulu svjetskog prvaka.

sportsport

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *