Press "Enter" to skip to content

Bez ovog uslova, muslimanima je pored svinjskog zabranjeno svako drugo meso (OPREZ)

“Ne jedite (od mesa) ono pri čijem klanju nije spomenuto Allahovo ime. To je, uistinu, grijeh.”

Ovaj kur’anski ajet jasno naglašava obavezu spominjanja imena Allah, dž.š., prilikom klanja, i ne samo da zabranjuje konzumiranje mesa životinje pri čijem klanju je to izostavljeno, nego dodaje još i “To je, uistinu, grijeh.”
Da bi proizvod od mesa bio halal nije dovoljno samo da sadrži u sebi halal meso, već i sve sirovine koje ulaze u njegov sastav, ali i postupci prilikom proizvodnje moraju zadovoljavati propise Šerijata. Vrlo često u proizvodima od mesa mogu se naći sastojici koji nisu dozvoljeni poput: mesa zabranjenih životinja, zabranjeni aditivi, svinjska crijeva, krv i drugo.Također je sve više u upotrebi koncentrat i koštano brašno koje se daje prilikom ishrane životinjama, a poznato je da ti sastojci sadrže svinjsku mast, različite hormone, a ponekad i klaonički otpad, te meso uginulih životinja. Sve ovo uzrokuje bolesti poput kravljeg ludila i druge bolesti životinja koje se prenose na ljude.
Jedan ashab po imenu Rafi ibn Hadidž, r.a., prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: „Ako oštrim predmetom pustite krv (životinji) u mlazu, i ako je pri tome spomenuto Allahovo ime, jedite od nje!“ Jasna je uputa Poslanika, a.s.: nema ubijanja pištoljem, maljem i sličnim predmetima kao što se dešavalo da pojedinci prilikom klanja kurbana prvo onesvijeste životinju pa onda je prikolju, što islamom nije dozvoljeno. Olahko se shvata obaveza spominjanja imena Allaha, dž.š., prilikom klanja, pa vrlo često možemo čuti od pojedinaca kako kažu da to i nije toliko važno. Imam Šafi veli: „Ako musliman zaboravi spomenuti Allaha pri klanju, meso životinje je halal. Ali ako to izostavi, olahko shvatajući obavezu, meso neće biti halal.“
Ashabi su jedne prilike Poslanik, a.s., upitali: „Allahov Poslaniče, Allah je zabranio strvinu, pa šta nam je dozvoljeno od životinja koje ulove naši psi?“ Tada je objavljen kur’anski ajet sure Maide u kojem stoji:
يَسْأَلُونَكَ مَاذَا أُحِلَّ لَهُمْ
„I pitaju te šta im se dozvoljava (od hrane).
قُلْ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ وَمَا عَلَّمْتُم مِّنَ الْجَوَارِحِ مُكَلِّبِينَ تُعَلِّمُونَهُنَّ مِمَّا عَلَّمَكُمُ اللّهُ
Reci: dozvoljava vam se sve ono što je dobro i čisto i ono što vam ulove životinje vaše koje ste lovu podučili, onako kako je Allah vas podučio.

فَكُلُواْ مِمَّا أَمْسَكْنَ عَلَيْكُمْ وَاذْكُرُواْ اسْمَ اللّهِ عَلَيْهِ
Jedite od onoga što vam one ulove i spomenite pri tome Allahovo ime,

وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ سَرِيعُ الْحِسَابِ
i bojte se Allaha, jer Allah, zaista, brzo sviđa račune.“

Koliko je važno spominjanaje Allahova imena, objašnjavajući ovaj ajet Poslanik, a.s., je rekao: „Kad puštaš svog psa, spomeni Allahovo ime, pa ako ti nešto uhvati, a ti to zatekneš živo-zakolji to i jedi.“

Zbog svega navedenog naša obaveza je da povedemo računa o tome šta konzumiramo i šta dajemo svojoj djeci da jedu i piju. Allah, dž.š., jasno upozorava vjernike da ne smiju konzumirati haram i da izbjegavaju sve što je sumnjivo.
Prilikom ulaska u mesaru i prodavnicu tražimo halal proizvode. Ako nam mesar odgovori da meso jeste halal, pa i dalje u to sumnjamo, onda prilikom jedenja tog mesa spomenimo Allahovo ime kako nas podučava sljedeća predaja:
Aiša, r.a., prenosi da su neki ashabi rekli Poslaniku, a.s.: „Neki ljudi, koji su nedavno primili islam, nam donose meso, a mi ne znamo da li je pri klanju spomenuto Allahovo ime ili nije?“ Poslanik, a.s., im reče: „Vi spomenite Allahovo ime i jedite.“ Islamska zajednica u BiH osnovala je i pokrenula AGENCIJU ZA CERTIFICIRANJE HALAL KVALITETE, čiji je osnovni zadatak da provjerava sadržaj prehrambenih i drugih proizvoda, način proizvodnje i da odobri njihovo deklarisanje kao halal proizvoda. Tako se na mnogim prehrambenim proizvodima u prodavnicama može naći znak u obliku mjeseca u kojem piše „halal“.
Gospodaru naš, sačuvaj nas i naše porodice od harama, naše nam grijehe oprosti, jer Ti si Onaj koji mnogo prašta i voli praštati!!!
Preporod

************ Meso životinja koje zakolju kršćani i židovi ***************

Pitanje: Ako bi klanje životinje izvršio ehlul-kitabija (kršćanin ili židov), na način kako to čine muslimani, a ne bi spomenuo Allahovo ime –bismillu, zato što oni vjeruju u trojstvo, je li dozvoljeno jedenje tog mesa?

Odgovor: Ako bismo znali sigurno da je ehlul-kitabija spomenuo Allahovo ime – bismillu prilikom klanja životinje, nama je u toj situaciji dozvoljeno jesti to meso, na osnovu riječi Uzvišenog Allaha: ”Hrana onih kojima je data Knjiga vama je dozvoljena.”
Ako bismo znali da je prilikom klanja životinje spomenuto nečije drugo ime – osim Allahovog, tada nam nije dozvoljeno jesti to meso, zbog riječi Uzvišenog Allaha: ”Ne jedite ono pri čijem klanju nije spomenuto Allahovo ime, to je, uistinu, grijeh!”, i na osnovu riječi: ”On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo.”
Ako ne bismo znali da li je prilikom klanja spomenuto Allahovo ime –bismilla, ili ne, tada nam je dozvoljeno jesti to meso, jer potpada pod opći propis dozvole hrane – mesa ehlul-kitabija, na osnovu riječi Uzvišenog: ”Hrana onih kojima je data Knjiga vama je dozvoljena.”

(Fetve Stalne komisije: fetva broj 2393, 22 tom, str. 397)

Fetve.org

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *