Press "Enter" to skip to content

Bh. realnost: “Da nam nije djece u inostranstvu umrli bi”

“Nacionalisti, koji sebe nazivate zaštitnicima nacionalnih interesa, kako ste dozvolili da vam nacije gladuju, vičući da ste jedni od drugih ugroženi. Od koga, od čega? Od koga bježe naši mladi? O svojih `spasitelja´ i ´čuvara´ vitalnih nacionalnih interesa. Pobjegli su u strane zemlje i spasili se od vlastitih etno pljačkaša koji se domaćoj i svjetskoj javnosti predstavljaju kao političari. Zato svakom građaninu u BiH neka vrate po milion, a sebi zadrže tih 100 KM”, kaže Bajtal
Kako živjeti i preživjeti u BiH, drugoj najsiromašnijoj državi u Evropi, većina stanovnika ni sama ne zna. Potezi vlasti vode jačanju ekonomskog požara i njegovom pretvaranju u politički požar, smatraju eksperti.

Kako živimo? Ne živimo, nego preživljavamo, a to ova klika na vlasti samo gleda. Kako ih nije sramota? Penzioneri im kopaju po kontejnerima tražeći trulo povrće. Ako u trgovini možeš kupiti mlijeko, pola kruha i paradajiz, mi smo sretni. Da nam nije djece u inostranstvu umrli bi”, dramatičan je komentar jedne mostarske penzionerke s nedavnog protesta građana, nezadovoljnih nedovoljnim mjerama koje provode vlasti kako bi olakšali život građanima pogođenim poskupljenjima.

U državnom parlamentu je izglasano povećanja plaća ministrima i parlamentarcima za 500 KM, dok su plaće državnim namještenicima i službenicima, povećane do 100 KM. Istovremeno, penzionerima su povećane penzije, najniže za tek nešto više od 14 KM, a Vlada FBiH je kao mjeru donijela i jednokratnu isplatu 100 KM pomoći za najugroženije grupe.

Što je veća inflacija – više porezaPo mnogo čemu se ova kriza naziva povijesnom – za samo godinu dana bilježi se inflacija više od 14% zbog koje se bh. vlasti znaju pohvaliti i povijesnim ubiranjem poreza.

Kao što su i povijesno visoki iznosi prikupljenog poreza – naime, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, prihodi od indirektnih poreza za šest mjeseci 2022. iznosili su 4 milijarde i 703 miliona KM i veći su za 848 miliona KM ili 22,01% u odnosu na isti period 2021. kada je prikupljeno 3 milijarde i 855 miliona KM.

BiH je po standardu više od 50 posto ispod evropskog prosjeka, točnije 41%, i bolje je rangirana jedino od Albanije, koja ima standard 39% prosjeka u Evropskoj uniji”, izračunao je Eurostat.

Statistika života prosječnog stanovnika

Kada bi crtali statističku tabelu života bh. građana, ona bi izgledala ovako:

Potrošačka korpa svih životnih potreba prosječne, četveročlane porodice u BiH za mjesec maj/svibanj, a koju je izračunao Savez samostalnih sindikata BiH, iznosi 2.639,48 KM i za 145,64 KM je skuplja od košare za prethodni mjesec. Istovemeno, prosječna isplaćena plaća je, prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, skoro 1.100 KM, što znači da je pokrivenost potrošačke košare plaćom tek oko 41%.

Ova prava životna drama većine bh. građana prerasta u tragediju kada se sagledaju iznosi penzija. Naime, prema podacima Federalnog zavoda mirovinsko/penzijsko invalidskog osiguranja (MIO/PIO) FBiH, prosječna penzija za juni/lipanj iznosi tek 544 KM (nešto više od 250 eura) i prima ju 353.731 penzioner. I to se uvećana za 3,5 posto kao rezultat mjere ublažavanja krize.

Ali to nije “niže od nižega” jer skoro 120 hiljada penzionera u Federaciji prima najnižu penziju od 424 KM. Ove iznose, penzioneri u Federaciji dobili su početkom ovog jula/srpnja – i, zasigurno, morati će ih “rastegnuti” do avgusta/kolovoza. Mnogi, kao i penzionerka iz Mostara, kažu da ni sami ne znaju kako uspijevaju ovu “nemoguću misiju”.

Izvor: Crna hronika

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *