Biden dao stravično upozorenje: ‘Ako Rusija uništi Ukrajinu, šta će se desiti na Balkanu?’

Predsjednik SAD-a Joe Biden govorio je u o važnosti pružanja pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, a spomenuo je i balkanske zemlje.

U američkom Kongresu, u oba doma, trenutno se vode velike rasprave o nastavku pružanja pomoći Ukrajini u njenom sukobu protiv Rusije, koji traje od februara 2022. godine.

Republikanci imaju većinu u donjem, predstavničkom domu, te su skeptični oko nastavka pružanja pomoći ovoj zemlji. S druge strane, Demokrate su voljne pružiti pomoć Ukrajini. 

Pomoćnici predsjednika Joea Bidena su decidno naveli da ako stane pomoć Ukrajini, Rusija bi mogla pobijediti rat u samo nekoliko sedmica, prema informacijama NBC Newsa.

Uz to, i sam Biden je bio direktan te je u petak, 19. januara, govorio o globalnim implikacijama moguće pobjede Rusije u ovom ratu, a poseban osvrt imao je na Balkan, regiju kojoj pripada i Bosna i Hercegovina.

“Ako se povučemo, a Rusija uspije održati svoj napad i srušiti Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama?” rekao je Biden tokom sastanka s američkim gradonačelnicima. “Mijenja se dinamika.