Press "Enter" to skip to content

BIDEN ŠOKIRAO SVIJET: IMAMO DVIJE OPCIJE, POČETI TREĆI SVJETSKI RAT ILI NATJERATI RUSIJU…

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden komentirao je u novom intervjuu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu te je izjavio kako će se Rusija suočiti s najjačim sankcijama u historiji zbog ovog rata.

Tokom razgovora s novinarom Brianom Cohenom, Biden je rekao kako se sankcije s kojima se Rusija suočavala u prošlosti ne mogu porediti sa sankcijama koje ovoj državi tek slijede.

“Sve sankcije do sada nisu kao ove. Sada imam odvije opcije. Početi treći svjetski rat odnosno ući u rat s Rusijom ili natjerati Rusiju da plati ekonomsku cijenu za ovo što radi. Nijedne sankcije ne mogu stupiti na snagu odmah, ali mislim da su ove sankcije najjače u historiji”, rekao je Biden.
Također, Biden je rekao kako Putin nije očekivao jedinstven odgovor saveznika na rat u Ukrajini.

“Moj cilj je od početka bio da svi budemo na istoj strani. Putin je mislio da može razdvojiti NATO, ali to se nije desilo. Riječ je o potpunom jedinstvu. Rusija će platiti kratkoročno i dugoročno veliku cijenu za ovo što radi”, mišljenja je Biden.

Američki predsjednik je poručio da ako se demokratski svijet drži zajedno, na svijetu će biti mnogo manje haosa.
“Nije samo NATO ujedinjen. Vidite šta se dešava u Finskoj, Švedskoj i drugim zemljama. Putin je proizveo sve suprotno od onoga što je namjeravao. Moramo zadržati kurs s našim saveznicima. U međuvremenu, nastavit ćemo sa slanjem vojne i finansijske pomoći Ukrajini”, rekao je američki predsjednik.

Na kraju razgovora o Ukrajini, Biden je rekao kako se svijet nalazi u ključnom periodu piše Klix

“Svaka treća, četvrta ili peta generacija u svijetu osjeti fundamentalne promjene. Primjera radi, u narednih 10 godina vidjet ćete više promjena nego što ih je bilo u posljednjih 50. Predsjednik Kine Xi Jinping zbog toga smatra kako se promjene dešavaju tako brzo da demokratski sistemi nemaju vremena za postizanje konsenzusa i da će se zbog toga autokrate mnogo bolje snalaziti”, zaključio je Biden.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *