Press "Enter" to skip to content

Bivši fudbaler Liverpoola postao musliman: Boravkom u Istanbulu sam u potpunosti promijenio viđenje…

Bivši fudbaler Galatasaraya, Liverpoola i reprezentacije Portugala Abel Xavier izjavio je da je tokom boravka u Istanbulu u potpunosti promijenio viđenje islama i da je to imalo veliku ulogu u njegovoj odluci da postane musliman.
U intervjuu za Anadolu Agency (AA) istakao je da je dolazak u Istanbul i Tursku 2002. godine bio blagoslov da upozna islam.

“Na sjeveru Mozambika, gdje sam rođen, postoji velika muslimanska populacija, ali u mojoj porodici je bilo i kršćana katolika. I ja sam bio katolik. Znao sam i za islam, ali znati neke stvari nije dovoljno, ponekad morate to doživjeti. Moja sreća je da sam prešao u turski Galatasaray. Igranje fudbala u Turskoj potpuno je promijenilo moj pogled na islam. Bolje sam upoznao islam u Istanbulu. Tokom karijere sam se fokusirao na igru, a nakon prestanka igranja fudbala sam na press konferenciji objavio da sam postao musliman. Važna stvar u životu je živjeti u miru i spokoju“, rekao je Xavier.

Opuštanje uz ezane
Xavier je rekao da u potpunosti ne razumije molitve na arapskom jeziku, ali da se osjeća veoma opušteno i mirno dok slušam ezan.

“Opušta me. Iako ne razumijem jezik, njegov ton me jako opušta. Bio sam sretan što često čujem ezan. Vidio sam kako je islam vjera mira i utjehe. Upravo u islamu sam pronašao i mir i slobodu“, kazao je Xavier.

Navodeći da je živio u mnogo različitih zemalja i da je otvorio horizonte zahvaljujući fudbalu, Xavier je rekao da svoj prelazak na islam smatra ponovnim otkrićem samog sebe.

“Zahvaljujući islamu, ponovo sam otkrio sebe. Dijeljenje mi je važno u životu, a islam je takva vjera. Nakon fudbala, ostao sam jako dugo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Imam veoma bliske prijatelje iz porodice tamošnjeg emira. Proveo sam mnogo vremena s njima, dijelio sam mnogo toga. Čovjeku je najvažnije da se osjeća udobno i slobodno dok živi svoju vjeru. To sam našao kod islama. Zapravo, ja sam i dalje ista osoba, ali zahvaljujući islamu, moj pogled na stvari je postao drugačiji i bolji. Zato ovu situaciju nazivam reinvencija samog sebe“, rekao je Xavier.

Izrazivši da u Portugalu nije bilo reakcija na njegov prelazak na islam, Xavier je rekao da je to multikulturalna zemlja koja otvara vrata svima.

“Mnogo su me kritikovali kada sam farbao kosu kao fudbaler, a nije bilo kritika kada sam prešao na islam. I danas me ljudi poznaju po boji kose, ali ranije su me zbog toga kritikovali“, kazao je Xavier.

Unikatan imidž nije donio veliku zaradu
Naglasio je i da je kao fudbaler zbog unikatnog imidža nekim možda i izgledao kao luđak na fudbalskom terenu, ali i da nije pravio nikakve izgrede.

“Ako razgovarate sa trenerima sa kojima sam radio, svi će reći da sam bio vrijedan radnik i veliki profesionalac. Nikada nisam prestao da budem profesionalac. Iako sam ponekad igrao loše, uvijek sam davao sve od sebe. Farbanje kose je bilo nešto čime sam prekinuo tabu jer to nije bilo dobrodošlo među Afrikancima u to vrijeme. To se može nazvati ludošću, ali ne treba suditi o osobi po odjeći koju nosi ili boji kose. Bitno je šta ti je u glavi. Tako ja sada gledam na sve ljude. Ugovori se sklapaju i o pravima na imidž fudbalera. Fudbaleri također zarađuju od prava na imidž. Imao sam imidž koji niko nije imao prije 22 godine, ali nisam mogao da zaradim novac od toga“, rekao je Xavier.

Planovi i želje
Abel Xavier radio je kao selektor fudbalske reprezentacije Mozambika, a trenutno odmara s porodicom. Za AA je rekao da mu je jedan od najvećih ciljeva da bude trener turskog Galatasaraya.

“Kada pogledate moju karijeru, igrao sam i u veoma važnim timovima kao što su PSV, Galatasaray, Benfica, Roma i Liverpool. Želim da prenesem ova iskustva kao trener. Rad u Turskoj je jedna od mojih najvećih želja. Volio bih da budem trener Galatasaraya. Portugalski treneri su trenirali Fenerbahce i Besiktas, nadam se da ću i ja jednog dana biti trener Galatasaraya“, rekao je Xavier.

Ističući da ima posebnu vezu sa navijačima Galatasaraja, bivši fudbalski as Xavier je rekao da su ti navijači uvijek bili veoma iskreni i veoma prijateljski nastrojeni prema njemu i da zato Turskz smatra svojom drugom domovinom.

Nezaboravni period igranja u Galatasarayu
Xavier je kazao da je strast i euforija nešto po čemu pamti period igranja u Galatasaraya.

“Kada sam igrao u Liverpoolu, Galatasaray je također bio u našoj grupi Lige šampiona. Bila je to veoma teška grupa, uključujući Barcelonu i Romu. Utakmicu u Istanbulu smo igrali na ‘Ali Sami Yenu’, starom stadionu Galatasaraya. Dok sam se zagrijavao, vidio sam transparent na kojem je pisalo – Dobrodošli u pakao. Bila je to vrlo impresivna i zagušljiva atmosfera. navijači su bili tako vatreni. Počeli smo meč, na poluvremenu je bilo 0:0. Kada sam imao peškir preko glave, rekao sam sebi – nadam se da ću jednog dana moći igrati i za Galatasaray. Huk navijača je bio nevjerovatan. Želja da igram u Galatasarayu ostvarila mi se godinu dana kasnije. Fatih Terim je želio mene i Ruija Kostu, s kojim je ranije radio u Milanu i Fiorentini. Došao sam iz Liverpula na pozajmicu. Ne mogu zaboraviti doček na aerodromu Ataturk i derbi sa Fenerbahceom“, rekao je Xavier.

Fatih Terim više preferirao Franka de Boera
Ističući da nikada nije želio da napusti Galatasaray, Xavier je rekao da je želio igrati još tri godine u Istanbulu, ali da je trener Terim, umjesto toga, iz Barcelone doveo Franka de Boera.

Dodao je da je De Boer došao kao slobodan igrač, a da je njegovo prelazak iz Liverpoola uključivao visoku odštetu i da je i to igralo veliku ulogu u konačnici.

“Toliko sam želio da završim karijeru u Galatasarayu, ali to se nije dogodilo. Tuga je to koju još uvijek imam u sebi. Vratio sam se u Englesku i kasnije sam završio karijeru sa Davidom Beckhamom u MLS-u“, rekao je Xavier.

Ističući da je Fatih Terim veoma važno ime, ne samo za Galatasaray već i za turski i svjetski fudbal, bivši portugalski fudbaler Xavier smatra da Terim ima karizmu i rezultate da bi jednog dana mogao postati i predsjednik Galatasaraya.
N1

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *