Press "Enter" to skip to content

Bivši hrvatski reprezentativac na meti kritika jer je upitao: Zašto se nitko nije oglašavao zbog rata u Siriji?

TOMISLAV DUJMOVIĆ, nekadašnji hrvatski reprezentativac i nogometaš koji je najbolje dane karijere proveo u Rusiji, za Večernji list je dao svoje mišljenje o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Dujmović je oštar prema Zapadu i smatra da u cijeloj priči postoji dosta licemjerja.

“Žalosno je što razgovaramo o politici, a ne o sportu. Ova situacija nije dobra ni za koga. Kao i svi normalni ljudi, žalostan sam zbog ovih strahota u Ukrajini. Rusi to sagledavaju iz drukčije perspektive. Dugo sam bio tamo i stalno pratim njihove medije. Oni sugeriraju da je veći dio Rusa na Putinovoj strani, odnosno da se mali dio, onih mladih snaga koje dolaze, suprotstavlja. Mladi su uglavnom za demokratske principe i slobodu govora. Opći je stav da je za ovu situaciju najviše kriva Amerika, koja je sve ove godine vabila Ukrajince u NATO”, smatra Dujmović.
Dujmović: Zašto se nitko nije oglašavao zbog rata u Siriji ili patnje na Bliskom istoku?
Potom zaključuje: “Naravno da je u tom smislu većina Rusa protiv ratnih strahota. No oni smatraju da su u pravu. A imaju stoljetno povijesno naslijeđe u kojem se stalno ratovalo. Stalno se pozivaju na taj Drugi svjetski rat, u kojem su igrali važnu ulogu i platili visoku cijenu. Vjerujem da je većini krivo što je došlo do rata jer Rusi Ukrajince smatraju bratskim narodom. Nadajmo se svi da će ovo što prije prestati. Jer u tom ratu ne može biti pobjednika. No kazao bih da smo svjedoci svojevrsnog farizejstva, odnosno licemjerja. Zašto se nitko nije oglašavao zbog rata u Siriji ili patnje na Bliskom istoku? Nitko nije prosvjedovao protiv Amerikanaca. To nije korektno. Do prije neki dan Sirijce smo držali na našim granicama, tjerali ih i tukli. Ovih dana u tom se smislu oglasio i Slavoj Žižek, kojeg jako volim, govorio je da mu je neugodno zbog tog licemjerja. Nemojte me krivo shvatiti. Zgražam se na svaki oblik nasilja, pa tako i ovaj. To će osuditi svaki normalan čovjek.”

Dujmović je u karijeri igrao za Hrvatski dragovoljac, Inter Zaprešić, Međimurje, Amkar Perm, Lokomotiv i Dinamo Moskvu, Real Zaragozu, Mordoviju Saransk i RNK Split. Za Hrvatsku je nastupio 19 puta. Posljednjih godina radi kao menadžer na ruskom tržištu.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *