Press "Enter" to skip to content

Bivši premijer Rusije otkrio Putinove namjere: “Bojim se da…”

Moskva je obećala da će “iz temelja smanjiti” svoje operacije oko glavnog grada Ukrajine kako bi “pojačala međusobno povjerenje” u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, ali zapadni dužnosnici sugerišu da se ne radi o iskrenoj namjeri, već o kupovanju vremena.

Mihail Kasjanov, koji je bio premijer Rusije pod predsjednikom Vladimirom Putinom od 2000. do 2004., govorio je za Sky News o situaciji u Ukrajini i o tome šta bi mirovni pregovori mogli značiti.

“Bojim se nemamo naznaka da je Putin spreman na bilo kakve ustupke. On želi voditi inscenirane pregovore s Ukrajinom samo kako bi pokazao cijelom svijetu da želi mir, ali… Mislim da je to jednostavno samo kamuflaža”, rekao je.
Vojni analitičar Michael Clarke rekao je da se radi o neuspjehu Moskve da pregazi Ukrajinu, piše Index.

“To je racionalizacija vojne situacije u kojoj se nalaze. Oni shvataju, siguran sam, da moraju koncentrisati svoje snage. Previše su raspoređene. Moraju se negdje koncentrisati i zato je njihova pažnja sada usmjerena prema jugoistoku zemlje”, dodaje.

Keir Giles, stručnjak za situaciju u Rusiji, opisao je taj potez kao “prepoznavanje stvarnosti” od strane Rusije, spoznaju da “nije uspjela” te da mora smanjiti svoje ratne ciljeve.
Kupuje li Kremlj samo vrijeme?
Govoreći za novinsku agenciju Reuters, zapadni dužnosnik rekao je da se ta objava “čini više kao taktička vježba” kako bi se dobilo vrijeme da se vojnici pregrupiraju.

U međuvremenu, jedan od vođa separatističke pobune u istočnoj Ukrajini koju podržava Moskva nazvao je rusku invaziju “pogreškom”.

“Sve se to moglo riješiti ranije, uglavnom diplomatskim putem i možda beznačajnom upotrebom sile”, rekao je Aleksej Aleksandrov za Reuters. “Ali to nije učinjeno i to je greška na svim stranama”, dodao je.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *