Press "Enter" to skip to content

BIVŠI REIS: LJUDI BEZ MORALA SE OGLASILI DA NAS BOŠNJAKE POUČE LIJEPOM PONAŠANJU

Nakon današnjih brojnih reakcija na izjavu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića da se “ne smije dozvoliti da se ruiniraju državne institucije, te da u slučaju da padnu, kao što je to bio slučaj 1992. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem” oglasio se i dr. Mustafa Cerić, bivši poglavar IZ u BiH.

Objavio je komentar dana pod nazivom “Moralizatori bez morala”.

Njegov komentar prenosimo u cjelosti.

“Nije trebalo dugo čekati. Oglasila se zabrinuta Delegacija EU u Bosni i Hercegovini i OHR-u.

Oglasili se da nas, Bošnjake – muslimane, pouče lijepom ponašanju.

Povod je intervju reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, koji je „uznemirio“ Milorada Dodika i Dragana Čovića, dva baštinika genocida i udruženog zločinačkog poduhvata nad Bošnjacima – muslimanima.

Na te prijetnje Delegacija EU i OHR su oguglali pa ih to ne zabrinjava.
Njih je zabrinula izjava reisu-l-uleme Kavazovića da ćemo mi – Bošnjaci – muslimani, braniti bosansku državu oružjem.

Dakako, branit ćemo unatoč embargu na oružje i govorit ćemo unatoč embargu na slobodu govora da vam glasno i jasno kažemo šta mi očekujemo od vas.

Gospodo Europljani, dosta smo mi slušali šta vi očekujete od nas. Vrijeme je da vi čujete šta mi očekujemo od vas dok nas, nakon genocida i udruženog zločinačkog poduhvata, držite u getu vaše europske agende.

1) Očekujemo da nas ne branite embargom na oružje, kao što ste nas branili tijekom opsade Sarajeva, koja je trajala 1425 dana!

2) Očekujemo da nam ne osporavate pravo na odbrano naših života nakon genocida.

3) Očekujemo da nam se ne ispričavate za genocid i udruženi zločinački poduhvat jer je to lažno i licemjerno od vas.

4) Očekujemo da nas ne učite lijepom ponašanju u našoj zemlji jer ste slabi učitelji!

5) Očekujemo da shvatite da nismo ni slijepi da ne vidimo ni glupi da ne razumijemo da ste vi u talu s onima unutra i onima izvana naše zemlji, koji rade na nestanku bosanske države i bošnjačkog – muslimanskog naroda!

6) Očekujemo da nam ne govorite da nas poštujete jer da nas poštujete nakon genocida i udruženog zločinačkog poduhvata ne biste dozvolili da nas se svakodnevno vrijeđa na osnovi naše vjere i nacije!

7) Očekujemo da nam ne pričate o ljudskim pravima i demokraciji jer da ste dosljedni tim principima ne biste donosili neljudska i nedemokratska pravila na dan izbora!

8) Očekujemo da nas ostavite na miru da se rahat patimo s vama ili bez vas jer vi ste ovdje, kao i dosada, da branite njih od nas, a ne da provodite presude haškog tribunala o njihovom genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu!

9) Očekujemo da shvatite da mi shvaćamo ovo što nam se poručuje od Dodika i Čovića nije ništa drugo već nastavak onoga što je dovelo do genocida i udruženog zločinačkog poduhvata te da imamo pravo i obavezu da se branimo i oružjem!

10) Očekujemo da shvatite da mi imamo iskustvo genocida i udruženog zločinačkog poduhvata što nas obavezuje da budemo oprezni i spremni da se suprotstavimo na svaki način novom genocidu i novom udruženom zločinačkom poduhvatu, koji nije isključen dok god Didik i Čović imaju vašu podršku i dok god ih vi branite od nas!

Znam, naša očekivanja od vas neće se ostvariti kao ni dosada jer vaša politika u Bosni je ista ona, koja je mirno gledala opsadu Sarajeva (1425 dana), genocid i udruženi zločinački poduhvat nad Bošnjacima – muslimanima.

I za kraj, gospodo Europljani, ovdje u Bosni vi ste da učite od nas europskim vrijednostima o ljudskim pravima i demokraciji jer mi smo to pokazali vama i cijelom svijetu da smo na viskom stupnju civilizacije u teškim uvjetima upravo zato što smo Bošnjaci – muslimani, koji nemaju pravo nikome se ispričavati nakon genocida i udruženog zločinačkog poduhvata – pa ni vama Delegaciji EU i OHR-u.

Nadam se da ste razumjeli našu poruku! – zaključuje Cerić.

One Comment

  1. Faruk Bajric Faruk Bajric March 10, 2023

    Oni koji zaboravljaju proslost osudjeni su na istu ili ponovnu propast, a ako ne govore i ne pisu o tome drugi ce uistinu za njih urediti historiju kako njima pase. Historija je, dakle, jedan instrumeat koji omogucava zivo posomatranje proslosti, iluminira sadasnjost i daje viziju buducnosti. Vecina njih Balkanaca (Srba i Hrvata) prepustila je svoj intelekt unutarnjim osjecajima (automatskom pilotskom upravljanju) posvecujuci vrlo malo paznje provjeravanju stvari. Cini nam se da pokatkad djeluju besciljno kao mjesecari. A nama dobro poznata Sokratova poruka “Neprovjeren zivot nije vrijedno zivjeti”. Oni nisu u stanju odabrati prave dogadjaje sto ih cuju, jer je to za njih vec njihovim predetrminiranim nacionalistickim programima selektirano. Oni ne mogu odrediti sta je vazno, jer je to vec odredjeno za njih. Oni su primarni posmatraci-receptori imidza, glasova, stampe projektirano njima. Oni reagiraju pokatkad sa jako uskim pogledima, prihvataju koliko dopuste da im mediji ispune prazninu vec selektiranim programom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *