Press "Enter" to skip to content

Bivši saigrač o Džeki: Musliman koji nikada nije u svlačionici uzimao svinjetinu, zbog toga sam ga volio

Riječ – dvije o Edinu Džeki koji je proglašen najboljim strancem u historiji lige

Nekadašnji fudbaler Teplica Pavel Krmaš dijelio je svlačionicu sa Edinom Džekom u Češkoj.

Džeko je u Češkoj proglašen najboljim strancem u historiji lige, a Krmaš, koji je baš kao i Džeko 2007. godine u ljetnom prijelaznom roku otišao u Njemačku, pričao je o kapitenu reprezentacije BiH, koji se razvio u planetarnu zvijezdu.
Krmaš, koji je igrao na poziciji stopera, otišao je u Freibrug, dok je Džeko završio u Wolfsburgu, gdje će 2009. godine osvojiti naslov Bundeslige.

– Sjećam se da je došao iz Uste nad Labema gdje je bio šest mjeseci na posudbi. Za momka iz bivše Jugoslavije dobro je govorio češki jezik. Bio je miran momak, govori Krmaš, koji svlačionicu Teplica iz tog vremena opisuje sa nekoliko iskusnih imena, dok je Džeko bio golobradi mladić, koji svakako nije mogao ni biti u centru pažnje.

-Radio je nestadanrdne stvari koje drugi nisu mogli. Češka liga je odvratna. Dominirala je čvrsta odbrana, a naši rezultati su bili 1:0, 0:0, 1:1. On je postigao 13 golova, a mnogi od njih su bili zaista lijepi. Osobno sam više volio igrati protiv visočijih igrača, ali u slučaju Edina sam pogriješio. Primijetio sam odmah da ima snagu, a imao je svega 20 godina. Znam da je redovno igrao, a stariji igrači su tražili da radi više defanzivno. Neke stvari nije imao koje su bile potrebne za češku ligu tada. No, predsjednik kluba František Hrdlička smatrao je da Edina može dobro unovčiti. Zbog toga je igrao redovno iako su neki momci u svlačionici smatrali da to neće moći, ispričao je Krmaš.

Na pitanje po čemu se sjeća Džeke, odgovara:

– Vozio je stari plavi audi. Provodio je puno vremena sa Samirom Merzićem, još jednim bosanskim igračem. On je musliman koji nikada u svlačionici nije uzimao svinjetinu. Radio je dosta na sebi, zbog toga sam ga volio. CIjelu godinu i po nije bilo problema među nama.
sportske.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *