Press "Enter" to skip to content

Bolje je raditi tri godine u Afganistanu nego deset u Njemačkoj

Bosanci i Hercegovci u potrazi za boljim poslom i životom usmjereni su ne samo na odlazak u zemlje zapadne Evrope nego i mnogo dalje od kuće, prema Istoku.

Prema neslužbenim informacijama, u preduzećima Afganistana i Iraka, u američkim vojnim bazama, angažirano je oko 7.000 radnika iz BiH, pretežno Tuzle i Lukavca.

Razni poslovi

– Radio sam za Amerikance, nakon toga otišao sam u Njemačku. Uslovi se ne mogu porediti. U američkom preduzeću godišnje sam zarađivao oko 60.000 dolara, a u Njemačkoj oko 18.000 eura. No, nemojte zaboraviti da u Njemačkoj 700-800 eura trošite samo za stan, dok u američkim bazama nema skoro nikakvog troška – kazao nam je jedan Tuzlak, koji ponovo namjerava tražiti posao „kod Amerikanaca“.

Nova upošljavanja u američkim firmama koje rade za vojsku bit će moguća sredinom ove godine, nakon što počne implementacija projekta „Logistics Civil Augmentation Program V“ (LOGCAP).

U prethodnom ciklusu američka je vojska u sličnim projektima potrošila čak 82 milijarde dolara.

Naši su ljudi u američkim bazama raspoređeni na raznim poslovima. Neki od njih grade infrastrukturu u kampovima, neki su u uslužnim djelatnostima u perionicama, komunalnim uslugama, mnogo ih je među kuharima…

– Računica je jasna. Za tri godine rada u američkim bazama, na računu može ostati oko 200.000 KM, pod uvjetom da pravilno raspolažete novcem. Najveći je problem razdvojenost od porodice, ali… Ako za tri godine mogu riješiti svoje stambeno pitanje te još ponešto ostaviti sa strane, ne vidim razlog zašto ne bih išao – kaže naš sagovornik.

Ima rizika

Ističe da su upravo visoke plaće razlog zbog kojeg se zaboravljaju i sigurnosni rizici.

– Radi se u ratnim zonama, rizika ima. Ali, u posljednjih dvadesetak godina, koliko naši građani rade u bazama, imali smo dva smrtna slučaja. Eto, na putevima u Njemačku i nazad u saobraćajnim nesrećama stradalo je više naših građana. U Njemačkoj je i s finansijskog aspekta teže, ako je porodica s vama, sa 1.500 eura se i tamo onda preživljava kao i ovdje – zaključuje naš sagovornik, koji zbog ugovora s američkom vojskom nije smio otkriti svoj identitet.

Ekspanzija gradnje

Bez obzira na to što je Lukavac po svim mjerenjima jedan od najzagađenijih gradova u svijetu, buja gradnja novih stambenih objekata.

Razlog tome du Lukavčani koji se nakon rada u Afganistanu i Iraku vraćaju i kupuju stanove, koje ili koriste ili izdaju.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!