Press "Enter" to skip to content

British Airways predstavlja novu uniformu koja uključuje hidžab

British Airways je 2019. najavio da će uključiti hidžab kao opciju za žensko kabinsko osoblje kao dio njihove uniforme. Ova je odluka donesena nakon konzultacija s muslimanskim zaposlenicima i viđena je kao način da se bolje predstavi raznolikost radne snage zrakoplovne kompanije i da se ona učini inkluzivnijom. Mogućnost hidžaba je omogućena svim zaposlenicama koje su ga željele nositi kao dio uniforme.

British Airways je po prvi put uključio opciju hidžaba kao dio svoje uniforme, u pokušaju da izađe u susret potrebama svoje raznolike radne snage. Hidžab, pokrivalo za glavu koje nose neke muslimanke, bit će dostupan kao izbor zaposlenicama koje ga žele nositi.

Ovaj potez pozdravile su muslimanske organizacije i skupine za prava žena, koje su pohvalile British Airways za njegovu predanost raznolikosti i uključenosti. Opcija hidžaba bit će dostupna svim zaposlenicama koje ga odluče nositi, bez obzira na religiju i vjeru.

British Airways je naveo da je odluka o uključivanju hidžaba kao dijela svoje uniforme donesena nakon konzultacija sa svojim zaposlenicima i dionicima, te je dio šireg opredjeljenja tvrtke za raznolikost i inkluziju. Zrakoplovna kompanija je ranije ulagala napore da bude inkluzivnija, poput ponude halal obroka za svoje muslimanske putnike i pružanja prostorija za molitvu u svojim zračnim lukama.

Opcija hidžaba dobila je podršku s mnogih strana, a neki su hvalili British Airways što je zauzeo stav o važnom pitanju. Međutim, odluka je također naišla na određene kritike, a neki su tvrtku optužili za podilaženje političkoj korektnosti.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *