Press "Enter" to skip to content

BRUTALAN NAPAD: Pretučen hodža bh. Islamskog centra

Upravni odbor bosanskohercegovačkog Islamskog centra Njujork najoštrije osuđuje brutalni, ničim izazvani napad na njihovog imama, Idriz ef. Budimlića u ranim jutarnjim satima, nakon sabah-namaza, koji se desio u petak 8. septembra 2023. godine.

Policija traga za napadačem

– Neidentifikovani napadač je brutalno napao imama Idriza i oborio ga na zemlju jakim udarcem pesnicom u lice uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme sa vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa. Napadač je pobjegao sa lica mjesta a Njujorška policija (NYPD) još uvijek za njim traga.

Kao zajednica, mi stojimo uz našeg imama uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj porodici. Imam Idriz je uvijek bio i bit će svjetionik duhovnosti za multi-kulturalnu zajednicu muslimana kako u našem džematu tako i u gradu Njujorku. Svi skupa činimo dove i molimo sa za njega i njegovu porodicu i želimo mu brz oporavak – navodi se u saopćenju.

Ističu da se ovaj incident mogao spriječiti.

– Prethodne noći, napadač je nasilno ušao u mesdžid koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tamo bila naša čistačica, oko 22:00 sata. Njen suprug koji se tu zadesio i ona bili su uplašeni za svoju sigurnost pa su kontaktirali bivšeg člana odbora koji je odmah zvao 911 (hitnu službu policije) i prijavio ovaj incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala. U međuvremenum napadač je cijelo vrijeme tražio i insistirao da vidi “šefa”, aludirajući na našeg imama, i zahtijevao da ga oni pozovu. Međutim, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio je prostorije džamije. Nažalost, vratio se u mesdžid nekih 7 sati kasnije, tokom jutarnje sabah molitve.

Učestalije patrole i bolja saradnja

Iako smo u prošlosti imali jako dobar odnos sa NYPD-om i njihovom jedinicom za odnose sa lokalnim zajednicama, smatramo da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nakon našeg poziva, da se istraži i možda spriječi kompletan incident.

Mi se moramo osjećati sigurno u našim bogomoljama, znajući da će policija reagovati na vrijeme kada bude pozvana. Nakon ovog nemilog incidenta, mnogi roditelji koji su upisali svoju djecu u našu vikend školu, se već dvoume oko slanja svoje djece na nastavu koja je tek počela. Naša jedina želja je za boljom saradnjom i bržim reagovanjem policijskih službenika, učestalijim patrolama do i oko džamije i da kriminalac odgovoran za ovaj brutalni napad što prije bude priveden pravdi – zaključuju u saopćenju.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *