‘BRZI ODGOVOR’ U Bosnu stiglo oko 2000 MARINACA?!

Opravdanost njihovog prisustva je veća ukoliko se zna da su mediji u nekoliko navrata spekulirali o prisustvu Putinovih specijalaca u Banjoj Luci

Građani Tuzlanskog kantona su putem medija obaviješteni da će se dana 08.09.2016.godine (četvrtak) sa početkom u 14,30 sati na aerodromu Ciljuge (općina Živinice) održati združena vježba antiterorističkih jedinica i jedinica specijalne namjene pod nazivom „Brzi odgovor 2016“. U vježbi će učestvovati više stotina policijskih službenika iz različitih agencija za provedbu zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu, očekuje se dolazak većeg broja zvaničnika sa državnog, federalnog i kantonalnih nivoa, kao i predstavnika međunarodnih organizacija. Obzirom da je riječ o vježbi otvorenog tipa, pozivaju se građani Tuzlanskog kantona da prisustvuju održavanju iste, saopćeno je iz MUP-a TK.

Ovo je najvjerovatnije stvarni sigurnosnih odgovor državnih institucija na nedavno održane policijsko-vojne vježbe Republike Srpske i Srbije. Mnogi analitičari smatraju da situacija u regionu podsjeća na predratno vrijeme s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, a sve zbog povećanih tenzija između Srbije I Hrvatske, te između Banje Luke i Sarajeva, veoma rizična i da ovako “zveckanje oružjem” može ponovo eskalirati u međunacionalne a potom i međudržavne konflikte.

Zbog svega ni međunarodna zajednica koja je i vojno prisutna u BiH i regionu sigurno ne sjedi skrštenih ruku. Zato među građanima Sarajeva vrlo uvjerljivo djeluju spekulacije da je u BiH pristiglo oko 2000 američkih marinaca. Opravdanost njihovog prisustva je veća ukoliko se zna da su mediji u nekoliko navrata spekulirali o prisustvu Putinovih specijalaca u Banjoj Luci.

Američki marinci Fast tima učestvovali prošle godine u sedmodnevnoj vježbi zajedno sa SIPA-om, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i MUP-om KS. Cilj ovih vježbi je da bh. specijalci i policajci budu spremni za sve vanredne situacije.

(TBT)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara