Press "Enter" to skip to content

CIJELA PORODICA ODLAZI NA HADŽ: HAFIZ MEHIĆ ZA HAYAT.BA OBJASNIO KAKO SU OSTVARILI PUTOVANJE ŽIVOTA

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 osoba.

Sve buduće hadžije će iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju otputovati danas, 24. juna, a planirano je da prvi avion sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9.20 sati.

Okupljanje hadžija zakazano je za 6.00 sati u Džamiji kralja Fahda u Sarajevu
Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine prema Medini u Saudijskoj Arabiji poletjet će u 10.50, 14.30, 17.35 i 20.55 sati.

CIJELA PORODICA PUTUJE NA HADŽ
Među budućim hadžijama danas će otputovati i cijela porodica Mehić čija priča je oduševila bh. javnost.

Njih petoro: Hafiz Kemal Mehić, supruga Hava, djeca Belma, Šejma i Mehmedalija iz Gradačca pridružit će se danas drugim putnicima.
Šejma Mehić javnosti je poznata kao bosanskohercegovačka interpretatorka ilahija i kasida, dok Šejmin babo hafiz Kemal ef. Mehić obavlja imamsku službu u džematu Reuf-begove džamije u Gradačcu.
OD MALIH NOGU DJECU SAM POUČAVAO VRIJEDNOSTIMA ISLAMA

Nesporedno pred polazak hafiz Kemal Mehić za Hayat.ba je kazao da je porodica Mehić, kao tradicionalna bošnjačka i imamska porodica, oduvijek je imala želju da kruniše svoj stil i način života, zajedničkim odlaskom na hadž.

Kao suprug i otac, svoju sam djecu od malih nogu poučavao vrijednostima islama, lijepom edebu (ponašanju), ali najviše sam potencirano na stubove islama, čiju krunu predstavlja hadž.
POSEBAN OSJEĆAJ
Kazao je i kako u njemu trenutno vlada poseban i neopisiv osjećaj zbog pomisli na to da će se uskoro ostvariti njihova dugogodišnja želja.

Naš narod doživljaj i radost hadža znao bi opisati riječima: “To možeš samo doživjeti – ne može se opisati…” Stoga, u duhu ove izreke opisao bih i svoj trenutačni osjećaj: “Ovo samo možete doživjeti…”, kaže Mehić za Hayat.ba.
POREDATI PRIORITETE

Sin Mehmedalija je štedio 12 godina, cijelu srednju i osnovnu školu a i ostali članovi porodice posebno za sebe. Hafiz Mehić govori da su imali jasnu viziju te da je dokaz da kada čovjek poreda pioritete dođe sve na svoje mjesto.
Pored izdvajanja za osnovne životne potrebe, imali smo jasnu viziju: zajednički odlazak na hadž uz Allahovu, dž.š., pomoć i dozvolu. Još jednom smo se osvjedočili kada čovjek poreda prioritete i Allaha, dž.š., stavi na prvo mjesto – sve ostalo dođe na svoje mjesto. S tim u vezi, djeca su od svojih primanja, nastojala odvajiti dio za najljepše putovanje, putovanje života – hadž, te i sama imali priliku osvjedočiti se kako Gospodar Uzvišeni spusti svoj bereket kada se čovjek odluči Njemu u goste doći.
Kao poruku za čitatelje koji još uvijek nisu odlučili se na ovaj korak, ali i one koji možda zbog novca uopće ne razmišljaju o odlasku na hadž, hafiz Mehić je poručio:

“Šta ko želi ono hoće dočekat samo treba nekoliko pričekat…” Molim Gospodara da svima dušama plemenitim koje vape za Časnom Mekom i Medinom, otvori puteve i omogući to. Amin!
(E.F.)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *