Press "Enter" to skip to content

Čini se da je Italija usporila širenje korone. Kako su to uspjeli?

STOPA rasta ukupnog broja slučajeva covida-19 u Italiji usporava od 8. ožujka, pokazuju podaci talijanske civilne zaštite, a u prošlih nekoliko dana ukupan broj novih dnevnih slučajeva napokon je počeo padati, što ukazuje na to da se u Italiji „krivulja izravnava“, odnosno da se širenje virusa usporava, piše američki časopis Time.

Italija je bila prva zemlja u Europi koja je iskusila epidemijsko širenje koronavirusa, koji je do 2. travnja ujutro širom svijeta zarazio preko milijun ljudi. Trenutačno Italija ima drugi najveći broj potvrđenih slučajeva u cijelom svijetu (oko 120.000), odmah iza SAD-a. I Italija ima najviše preminulih od covida-19 od svih zemalja. Ukupno je više od 14.000 Talijana umrlo zbog virusa. Od 9. ožujka 60 milijuna stanovnika Italije bilo je u blokadi.

Posljednje brojke, koje pokazuju da stopa prijenosa i zaraze u Italiji opada, su obećavajuće. Ali neki su stručnjaci za javno zdravstvo u Italiji suzdržani i nerado slave.

„Da, izravnali smo krivulju. Vidimo neku nadu i vidimo neko svjetlo, ali tunel je vrlo, vrlo dugačak“, kaže Lorenzo Casani, zdravstveni ravnatelj klinike za starije ljude u talijanskoj sjevernoj pokrajini Lombardiji.

Je li Italija zaista izravnala krivulju?

Podaci iz različitih izvora govore da je Italija izravnala krivulju.

„Magični broj koji treba pratiti je postotak porasta ukupnog broja slučajeva u odnosu na prethodni dan. Kad taj broj bude nula posto, znači da nema novih slučajeva“, kaže Nino Cartabellotta, predsjednik Zaklade GIMBE, koja se bavi istraživanjima i savjetodavnim uslugama u talijanskom zdravstvu.

Nacionalni podaci sugeriraju da se od 31. ožujka do 1. travnja ukupan broj slučajeva u Italiji povećao za samo 4,5 posto, što je kudikamo bolje od, primjerice, ukupnog povećanja broja zaraženih od 12,6 posto sa 16. na 17. ožujka.

Stručnjaci za javno zdravstvo očekivali su da će Italija iskusiti smanjeni broj novih slučajeva krajem ožujka i početkom travnja, zbog mjera zatvaranja koje su poduzete nekoliko tjedana ranije.

„Važno je imati neke dokaze da ono što poduzimamo ima učinka. Zatvaranje društva je vrlo oštra mjera, posebice u socijalnom i ekonomskom smislu“, rekla je za Time Flavia Riccardo, istraživačica na Odjelu za infektivne bolesti talijanskog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Međutim, stručnjaci za javno zdravstvo još nisu spremni slaviti.

„Moramo biti oprezni s optimizmom. Ne bismo se trebali opustiti zbog ovih podataka. Iako službene brojke ukazuju na smanjenje broja novih slučajeva, ova brojka ne uzima u obzir ljude koji su pozitivni na covid-19, ali nisu testirani. Broj ljudi koji imaju blage simptome ili koji ih uopće nemaju simptome je ogroman“, kaže Casani.

Massimo Galli, voditelj odjela za infektivne bolesti u milanskoj bolnici Sacco, ističe da bi broj blagih slučajeva mogao biti u porastu i istodobno ostati neotkriven.

„Nisam siguran da se virus zaista povlači. Jako je teško predvidjeti napredovanje bolesti, odnosno krivulju i mitski vrhunac epidemije u takvim okolnostima“, rekao je Galli, dodajući kako podatke ipak treba proslaviti jer ukazuju na smanjivanje pritiska na bolnice, koje bilježe pad broja pacijenata koji trebaju liječenje zbog teških infekcija koronavirusom.

Koliko je potrajalo?

Prema podacima civilne zaštite, trebalo je između tri i četiri tjedna da se krivulja izravna. Sa 6. na 7. ožujka ukupni broj slučajeva u Italiji je porastao za 26,9 posto, ali potom se taj postotak postupno smanjivao u sljedećim tjednima.

Koliko će još trajati zaštitne mjere?

Talijanska vlada trenutačno planira produžiti blokadu do 13. travnja, a vjerojatno će se nastaviti i nakon tog datuma. „Trenutačno ne možemo planirati ublažavanje blokade“, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte u televizijskom govoru 1. travnja.

Stručnjaci kažu da smanjivanje broja novih slučajeva ne znači da treba ukinuti zaštitne mjere. „Za Italiju je ideja ponovnog otvaranja poduzeća u sljedećim tjednima jednostavno luda“, rekao je Cartabellotta, napominjući da odluka o eventualnom ukidanju mjera može varirati ovisno o regiji. S time se složio i Casani, rekavši da su drakonske mjere i dalje neophodne i da je to jedini način da se izbjegne katastrofa.

Mogu li druge zemlje učiti od Italije?

Stručnjaci kažu kako i druge zemlje mogu učiti iz talijanskih pogrešaka i uspjeha.  Talijansko iskustvo s covidom-19 naglašava važnost rane intervencije u zemljama koje još nisu iskusile značajno širenje, smatraju stručnjaci. Iako je prvi slučaj otkriven tek 20. veljače, virus se neotkriven širio zemljom dva ili tri tjedna prije toga, smanjujući učinkovitost ranih zdravstvenih intervencija koje su mogle ublažiti njegovo širenje.

Neki kažu kako su i nakon otkrivanja prvog slučaja koronavirusa talijanske vlasti presporo implementirane mjere zatvaranja iz straha da ne ugroze ionako krhko nacionalnost gospodarstvo. „Talijansko iskustvo pokazuje da ostale zemlje više ne smiju podcjenjivati problem i moraju učiti iz naših pogrešaka“, rekao je Cartabellotta za Time.

No, stručnjaci kažu i kako svijet može puno naučiti iz onoga što je Italija ispravno učinila. Smanjenje broja novih slučajeva zaraze može se uvelike pripisati intenzivnim mjerama zatvaranja koje je provela talijanska vlada, kojima je većina ustanova zatvorena, kao i sva proizvodnja koja nije ključna, te kojima je zabranjeno svako nepotrebno kretanje po zemlji. Cartabellotta smatra da su ove mjere reducirale „transmisiju virusa, odgodile vrhunac epidemije, smanjile njene razmjere i raširile broj zaraženih na duže razdoblje kako bi se zdravstvenom sustavu omogućilo da se bolje pripremi i upravlja simptomatičnim slučajevima“.

Iako je Italija kasnila s detektiranjem virusa, Flavia Riccardo kaže da je vlada relativno brzo reagirala nakon što je virus otkriven.

„Italija je pokrenula vrlo agresivnu politiku u smislu praćenja kontakata i istraživanja i prilagodbe mjera povećanom zahtjevu u pogledu skrbi“, izjavila je Riccardo. Iako stope testiranja variraju od regije do regije, Italija je u cjelini provela više testova nego druge zemlje Europske unije.

Zdravstveni ravnatelj klinike Lorenzo Casani kaže kako je zajedno s drugim liječnicima shvatio važnost liječenja covida-19 u ranoj fazi. Prva faza virusa, koja uključuje pojavu simptoma sličnih gripi, važan je trenutak za intervenciju. Kako bolest napreduje, pacijenti mogu razviti hiperupalni odgovor koji zahtijeva intenzivnu njegu. Casani smatra da je liječnička intervencija neophodna prije nego što bolest uznapreduje kako bi zemlje izbjegle nepotrebnu patnju i preopterećenost svojih zdravstvenih sustava.

Osim onoga što je Italija učinila ispravno i pogrešno, Riccardo kaže kako epidemija u Italiji i njena iznadprosječna stopa smrtnosti pokazuju svijetu kako opasan virus može biti.

„Do kraja veljače svijet je gledao nas i govorio kako je to nemoguće, kako nešto mora biti pogrešno s talijanskim zdravstvenim sustavom“, rekla je Riccardo za Time. Ali sad kad se zemlje širom svijeta suočavaju s vlastitim epidemijama, „znaju da imamo posla s patogenom koji se može širiti vrlo brzo i izazvati teške bolesti i smrt.“

Index.hr

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *