Press "Enter" to skip to content

Čović prijeti: Ako Schmidt ne nametne izborni zakon, kriza u BiH će eskalirati

Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, gostovao je u Dnevniku HRT-a, gdje je govorio o aktuelnim temama u BiH.

Dom naroda Parlamenta BiH nedavno je prihvatio izmjene izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH. Te izmjene prvo mora usvojiti Zastupnički dom. Evo što Čović misli o tome.

Čović: Željeli smo pokazati da postoje dva naroda koja žele promjenu zakona

“Mi smo htjeli vrlo jasno pokazati našu poziciju nakon neuspjelog pregovaračkog procesa o izmjenama izbornog zakona, da postoje dva naroda koja žele promjenu izbornog zakona kako bi se napravio jedan red u funkcionisanju institucija BiH, posebno nakon izbornog ciklusa koji će biti početkom desetog mjeseca.

S druge strane, htjeli smo pokazati i drugu dimenziju, kada jedan narod stavlja kao vitalni interes pitanje drugog konstitutivnog naroda, samo da vidimo te odnose, to je prakticirao SDA i bošnjački narod kada se pozvao na vitalni interes. Ustavni sud je to vratio s vrlo jasnim obrazloženjem u prilog našeg prijedloga i nakon Doma naroda to će ići u Zastupnički dom u sljedećih desetak dana.
Pošto je struktura Zastupničkog doma takva, kada su u pitanju predstavnici tri naroda, nije realno očekivati ako bude opšta hajka ili ono što obično bude kada pokušavamo nešto riješiti. Napravimo jedan iskorak u funkcionisanju BiH, onda ‘dominantno političko Sarajevo pozove na probosanske snage’, na izdaju onih koji bi nešto dogovorili. Ja ću se nadati da ima mnogo onih koji žele napraviti jedan iskorak u BiH, ali realnost da to završi u Zastupničkom domu je vrlo mala”, rekao je Čović.

O sastanku na kojem nije bio: Mi smo željeli dogovoriti neke stvari…
Voditelj ga je pitao kako gleda na sastanak u Bruxellesu na kojem, zbog formata samog sastanka, nije bio. Usuglašen je određeni dokument među predstavnicima političkih stranaka u BiH. Što je u tom dokumentu dobro, a što Čović smatra da nedostaje?

“Želja je bila, prije svega, da predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na tragu dogovora s predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem napravi jedan takav iskorak u Bruxellesu, da nas okupi, ali primarno da riješimo pitanje nedorečenosti oko izbornog zakona kako bi se mogli implementirati izborni rezultati nakon izbora, a nažalost format sastanka je osmišljen kako je, pa i sam sadržaj i teme koje su se vodile. Mi smo bili pri ruci, u želji da neke stvari dogovorimo, napravimo iskorak, ali isto tako format sastanka vrlo jasno nije dozvolio i onemogućio nas je da prakticiramo do kraja naše sudjelovanje.

Zaključak koji je napravljen nije u konačnici potpisao bilo ko, on je išao ka usmjerenju BiH prema europskoj perspektivi, da se stabiliziraju politički odnosi, da se ukloni bilo kakav animozitet koji je danas u političkom životu BiH preizražen, posebno nakon općih izbora.
Ono što smo mi dopunili, kada se od nas tražilo da damo podršku jednoj takvoj izjavi kandelarije gospodina Michela, mi smo tada rekli ‘u redu, ali hajdemo biti dosljedni i u preambuli spomenuti sporazum iz Bruxellesa koji smo također svi potpisali prije nekih devet godina. Tamo precizno govorimo da jedan narod neće drugom birati predstavnike, sporazum iz Mostara smo potpisali s međunarodnim predstavnicima gdje u članku 11 tog sporazuma smo definisali okvir izbornog zakona koji bi trebalo odmah promijeniti kako bi mogli provesti izborne promjene oko Doma naroda”, kazao je Čović.

Izbori su u oktobru. Kako Čović vidi BiH ako neće biti prevelikih promjena?

“Moj i naš zadatak danas je da u ime hrvatskog naroda, ja lično u ime HDZ-a uvjerljivo dobijemo ove izbore, u što ne sumnjam. Sada se primarno organiziramo oko toga i nastojimo da još neko od američke ili europske administracije pomogne da djelovanje onih koji imaju autoritet pa mogu mijenjati zakone i u ovom vremenu koje je ispred nas, što su nedavno prakticirali oko finansiranja izbora, otklone ove dileme provedbe odluke ustavnog suda BiH oko legitimnog predstavljanja u Domu naroda.

Ako se to ne dogodi, bojim se da ćemo nakon izbora imati jako puno problema, teško ćemo implementirati izborne rezultate. Politička kriza koju danas imamo, ja mislim da bi trebala eskalirati, trebat će nam veliki napori da se to ne dogodi.”
Može li BiH u Europsku uniju? Čović smatra da ne
S obzirom na sve prepreke koji postoje u BiH, može li ona ovakva kakva je razmišljati o približavanju EU? Čović je odgovorio ovo:

“Teško. Objektivno, već odavno predsjednik vlade i predsjednik Hrvatske zagovaraju naš kandidatski status i da se približimo zemljama jugoistočne Europe koje su napravile iskorak, u odnosu na nas, iako smo mi prije samo desetak godina bili ispred njih, kada je bio u pitanju ta naša europska perspektiva i europski put.

Ovih dana smo čuli mnoge slične inicijative od slovenske administracije, pa i nekih drugih. Ja mislim da je to dobro, no postoje dva velika problema. Jedan je taj izraženi unitarizam koji često graniči s neracionalnošću šovinizma, čak bih rekao izraženo ultranacionalizma Bošnjaka, s druge strane separatizam i ovo što mi nastojimo uraditi, koji je napravio apsolutnu podjelu, odnosno, potpuno nefunkcionisanje, neučinkovitost kako Predsjedništva BiH, bilo koji član Predsjedništva ide bez bilo kakvog dogovora oko vanjske politike, zastupa svoj interes, interes svog naroda eventualno političke stranke.

Sličan je odnos u Vijeću ministara, znači u izvršnoj vlasti, u parlamentu BiH, evo sada govorimo o Domu naroda i Zastupničkom Domu. Znači, bezbroj tih problema nefunkcioniranja vlasti da bi mi sada rekli da želimo napraviti jedan veliki iskorak. S druge strane, nemojmo podcijeniti ulogu međunarodnih institucija, vijeće za implementaciju mira OHR.

Kako možete ići prema EU, a imati protektora koji može donositi zakone, mijenjati ustave, smjenjivati ljude itd? Puno je toga što treba pomiriti. Ja sam uz sve to zagovornik, ako ispunimo ove osnovne uvjete oko izmjena izbornog zakona i još par kriterija koji stoje ispred nas, da napravimo iskorak i da imamo kandidacijski status, a da se onda bavimo životnim pitanjima.”
Čović je nabrojao i neke pozitivne strane BiH

Što zapravo funkcioniše u BiH, pitao je voditelj Čovića.
“Mi smo sada govorili primarno o nivou BiH, Predsjedništvo, dva doma u Parlamentu, Vijeće ministara, međutim, presložena je struktura BiH. Imate dva entiteta, deset kantona unutar Federacije, na tom nivou RS funkciše normalno. Vlada Federacije BiH sa svojim parlamentima funkcionište dosta korektno, svi naši kantoni normalno funkcioniraju, kao i općine i gradovi, to je lokalna samouprava. Taj dio mehanizama funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti, funkcionira.

Nažalost, onaj koji je trebao biti eksponent naše vanjske politike prema van i ne samo prema van, apsolutno ne funkcioniše i podijeljen je i tu su izvorišta svih kriza, a mi ne idemo parcijalno prema EU ili bilo kojoj drugoj asocijaciji, nego idemo u ime BiH i naravno da je to onda veliki hendikep i problem”, zaključio je Čović, prenosi Index.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.