Press "Enter" to skip to content

Čovićev novinar ima “rješenje”: “Podijelimo BiH u tri građanske republike i eto nam građanske države!” (VIDEO)

Mostarski novinar, Miroslav Vasilj, blizak HDZ-u Dragana Čovića, smatra da je građanska BiH moguća ali pod uvjetom da se prethodno formiraju tri naionalne republike s hrvatskom, srpskom i bošnjačkom većinom.

Vasilj smatra da je na posljednjem popisu stanovništva “koji je pokazao kako se tko osjeća u BiH”, građanski model uređenja države “doživio potpuno uništenje”.

“Dovoljan je podatak da se manje od jedan posto stanovništva nije htjelo izjasniti po nacionalnoj osnovi – tačnije njih 0,77%”, napisao je Vasilj, uzimajući to kao krunski dokaz da građanska BiH nije moguća, što je u najmanju ruku nerazumno, piše SB.

Ipak, Vasilj ne zatvara potpuno vrata građanskom modelu u BiH.

“Postoji jedna ideja građanske države koju bi Hrvati vjerovatno bez problema prihvatili. Tri građanske republike s izvršnom, zakonodavnom i sudbenom vlašću, teritorijem i građanima, a koje će zajedno sačinjavati građansku Saveznu Republiku BiH. I problem je riješen. Eto dobrog povoda da se pila okrene naopako i da se i Hrvati počnu zalagati za građansku državu”, napisao je Vasilj.

No, mnogo prije njega, tu je ideju na zatvorenom partijskom sastanku lansirao Vasiljev idejni uzor – Dragan Čović. Poslušajte u video

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *