Press "Enter" to skip to content

Čudo arhitekture: U Arabiji se gradi futuristički meganeboder u koji stane 20 Empire State Buildinga

U Saudijskoj Arabiji ne nedostaje ambicioznih građevinskih poduhvata, a najnoviji je ogromni, kockasti neboder Mukaab, u kojem će se nalaziti rotirajući toranj.

Kada bude dovršen u Rijadu, Mukaab će se sa svojih 400 metara naći na 41. mjestu najviših nebodera na svijetu, a obzirom na to da je jednako toliko dugačak i širok, zaista će biti masivan.

Projekat će se nalaziti sjeverozapadno od Rijada na području od 19 kvadratnih kilometara na raskrsnici puteva kralja Salmana i kralja Khalida.

Uključit će 104.000 stambenih jedinica, 9.000 hotelskih soba, preko 980.000 kvadratnih metara prodajnog prostora i 1,4 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora,

Vanjski izgled inspiriran je tradicionalnom islamskom arhitekturom, a krov će ukrasiti lijepi vrt. U prostor od oko četiri kilometra teoretski bi stalo otprilike 20 Emire State Buildinga, otkriva Javni investicioni fond saudijske vlade, prenosi Punkufer.hr.

Osim same veličine, najzanimljiviji će biti veliki toranj smješten u središtu, koji bi trebao biti prvoklasna ugostiteljska destinacija s mnoštvom kulturnih i turističkih atrakcija, zajedno sa stanovima i hotelskim smještajem, komercijalnim prostorima i rekreacijskim sadržajima.

Mukab je samo dio slagalice projekta koji uključuje izgradnju na hiljade novih domova, hotela, kancelarija i prodavnica, kao i impresivno pozorište te univerzitet tehnologije i dizajna.

Projekat bi trebalo da bude dovršen do 2030. godine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *