Press "Enter" to skip to content

“ČUDO” U SELU KOD VALJEVA, MEDIJI PIŠU DA SE PRVI PUT DESILO

Izvor: Kurir

Za samo nekoliko minuta stado porodice Petrić u selu Beomužević (Valjevo, Srbija) postalo je brojnije za petoro jagnjadi! Ne bi bilo ništa neobično da je pet ovaca na svijet donijelo po jedno jagnje, ali u ovom slučaju riječ je o petorkama koje je ojagnjila jedna ovca!

Ovo je veoma rijedak slučaj s obzirom na to da se radi o sjeničkoj ovci.

– Prošle godine ona je ojagnjila troje, ali se ipak nismo nadali da će ih sada biti petoro što je zadivljujuće. Naše ovce jagnjile su po dvoje ili troje, ali ovo se prvi put desilo. Kako bi ih podgajili moraćemo da ih hranimo na flašicu – izjavila je Svetlana Petrić.

Iako je ovih pet zdravih i jakih jaganjaca na svijet došlo primjenom sinhronizacije estrusa kod ovaca, čime se grla hormonskim putem van sezone parenja uvode u estrus uz prirodno parenje u prisustvu ovna, ova pojava je ipak veoma rijetka.

– Kod sjeničke pramenke ovce u proseku ojagnje 1,6 do 1,7 jagnjadi, što znači da svaka druga ovca ojagnji po dva jagnjeta. Retkost je i tri ili četiri, a kamoli pet što je u procentima jako zanemarljivo. Kada govorimo o sinhronizaciji estrusa uz pomoć sunđera tu je povećana količina hormona u odnosu na prirodno parenje, pa iz tog razloga dolazi do većeg broja zametnutih plodova i to najčešće dva ili tri. I pored toga u ovom načinu parenja retko se dešava da ovca na svet donese petoro jaganjaca, objašnjava veterinar Đorđe Marković.

Inače, Petrići iz Beomuževića trenutno imaju 50 ovaca, a planiraju proširenje stada…

doznajemo.com

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!