Da li boravak u zadimljenom prostoru kvari post?

Pitanje: Prije par dana nakon ulaska u kancelariju na poslu gdje su svi pušači koji ne poste, poprilična količina dima od cigara me je okružila i vjerovatno sam nešto od tog dima udahnuo ili mi je ušlo u nos ili u usta protiv moje volje. Pokušao sam se malo izmaknuti ali bilo je toliko dima da nije bilo alternative.
Bojim se da mi je to pokvarilo post. Pričao sam s nekim prijateljima i dok neki kažu da mi post nije pokvaren, s obzirom da nisam pušač i da nisam imao alternativu, nego biti u toj kancelariji, drugi su mišljenja da je svejedno jer ako je i malo dima ušlo u nos ili u usta, taj dan je potrebno napostiti.
Malo je ipak teško se držati daleko od zapušenih prostora kad postite, jer kod nas se svugdje u kancelarijama puši, ali svejedno ne znam je li to opravdanje pa bi volio čuti vaše i zvanično mišljenje da li je zbog ovoga potrebno napostiti taj dan?

Odgovor: Vaš post je ispravan budući da niste namjerno i svjesno udisali duhanski dim, već se to desilo kao rezultat Vašeg boravka u zadimljenoj prostoriji. U takve prostorije ne treba ulaziti bez potrebe.

Na pitanje odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice 

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara