Pitanje:

Ko će biti muž Merjemin1, kćeri ‘Imranove, u džennetu? Koji je njezin najveći stepen u džennetu? Da li je ispravan nadimak za nju prvakinja, ili da se kaže ‘alejha-s-selam’? Da li je vjerodostojno da je udarala u def? Allah vas nagradio svakim dobrom.

Odgovor:

Hvala pripada Allahu, neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, njegovu porodicu i njegove ashabe.

Nema smetnje da se općenito za Merjemu, kći ‘Imranovu, kaže da je prvakinja2, ili da se kaže ‘alejha-s-selam’ – neka je na nju mir. Ona je nazvana iskrenom, kao što je u riječima Uzvišenog:

مَّا ٱلْمَسِيحُ ٱبْنُ مَرْيَمَ إِلَّا رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِ ٱلرُّسُلُ وَأُمُّهُۥ صِدِّيقَةٌ ۖ كَانَا يَأْكُلَانِ ٱلطَّعَامَ ۗ ٱنظُرْ كَيْفَ نُبَيِّنُ لَهُمُ ٱلْءَايَٰتِ ثُمَّ ٱنظُرْ أَنَّىٰ يُؤْفَكُونَ ٧٥

75 Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici – a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću.

Al-Maidah, 75

Ispravno je da ona nije bila vjerovjesnikom, i shodno tome, Merjem ‘alejhasselam će biti na stepenu iskrenih u džennetu, a  to je drugi stepen, odmah nakon stepena vjerovjesnika  ‘alejhimusselam , kao što je u ajetu:

وَمَن يُطِعِ ٱللَّهَ وَٱلرَّسُولَ فَأُو۟لَٰٓئِكَ مَعَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمَ ٱللَّهُ عَلَيْهِم مِّنَ ٱلنَّبِيِّۦنَ وَٱلصِّدِّيقِينَ وَٱلشُّهَدَآءِ وَٱلصَّٰلِحِينَ ۚ وَحَسُنَ أُو۟لَٰٓئِكَ رَفِيقًا ٦٩

69 Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnīkā, i pravednīkā, i šehīdā, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti!

An-Nisa, 69

Merjem ‘alejhasselam nije bila udavana na dunjaluku, a imaće muža u džennetu, jer u džennetu nema neženja, kao što je došlo u vjerodostojnom hadisu u Sahihu imama Muslima – da je rekao Allahov Poslanik  sallallahu ‘alejhi ve sellem : „U džennetu nema neoženjenih i neudavanih.“ U hadisu je spomenuta riječ „el-azeb“ koja označava osobu koja nema supružnika, svejedeno bila ta osoba muško ili žensko.

Rekao je šejh ibn ‘Usejmin rahimehullah u svome djelu ‘Nurun ‘ala-d-derb’: „S obzirom da (Merjem) nije bila udavana na dunjaluku, Allah će je dati za suprugu onome s kojim će ona biti zadovoljna, jer blagodati dženneta nisu ograničene samo na muškarce, nego obuhvataju i muškarce i žene, a od ukupnosti blagodata je naravno i brak.“

Ne znamo ko će tačno biti muž Merjeme ‘alejhasselam  na ahiretu. U nekim hadisima je došlo da će njezin muž u džennetu biti naš Poslanik  sallallahu ‘alejhi ve sellem , međutim, iste predaje su slabe.

Što se tiče tvog pitanja o tome da li je koristila def ? Ovo je posve neprihvatljivo (da je Merjem to činila) – nismo našli šerijatski tekst u knjigama uleme koji govori o tome.

A Allah najbolje zna.

istina.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara