Press "Enter" to skip to content

DA LI IMA NEKOGA SAD U DŽENNETU?

Pitanje: Je li netko trenutno na nebu (ne proroci, anđeli itd.)? Ili svi čekamo ‘Sudnji dan’ prije ulaska u raj ili pakao. Čuo sam neke reference na ljude koji su vidjeli raj ili su sada na nebu ili su otišli na nebo i vidjeli kako je bilo. Opet, ne uključujem proroke i anđele na ovaj popis.

Odgovor: Hvala Allahu.

Allah je stvorio Džennet i njegovo stvaranje je završeno, jer On kaže u hadisu kudsiju: ​​”Pripremio sam Svojim ispravnim robovima ono što ni jedno oko nije vidjelo…” I zato što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, to vidio u noći Isra i Mi’radža, i zbog drugih dokaza (daleel).

Hoće li ljudi ući u njega prije Sudnjeg dana?

Dva su aspekta ovoga:

1. Ući u njega samo duhom, kao što je slučaj s mrtvima. To je dokazano u slučaju poslanika i šehida (šuhada’) čije su duše u usjevima zelenih ptica koje lutaju Džennetom. To je poznato i iz hadisa u kojima Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisuje kako je ušao u Džennet u snovima, što ima veze sa dušom ili duhom.
2. Što se tiče ulaska u Džennet i tijelom i dušom, to će se dogoditi na Kijametskom danu i za ljude i za džine. Jedini izuzetak od ovoga je Adem, a.s., koji je bio u Džennetu prije nego što je sišao na ovu zemlju, kao što su spomenuli Ibn al-Kajjim i drugi. A Allah najbolje zna.

Izvor: Šejh Muhammed Salih El-Munedžid

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *