Press "Enter" to skip to content

Da li je zdravo ispijanje maslinovog ulja na prazan želudac

Ispijanje maslinovog ulja na prazan želudac je trend koji je sve popularniji na TikToku, a evo šta na to kažu eksperti.

Skoro svake sedmice naiđemo na neki veoma bizaran trend na društvenim mrežama. I dok neki zaista djeluju, drugi, poput ispijanja proteinskog praška bez vode, su i te kako opasni. A najnoviji u nizu uključuje ritual ispijanja maslinovog ulja odmah ujutro.

Maslinovo ulje, samo po sebi je veoma zdrav dodatak ishrani. Osim što sadrži protivupalna svojstva, ovo ulje je prepuno polifenola i masnih kiselina koji podržavaju zdravlje organa za varenje.

Isto tako, ovo ulje pozitivno djeluje na naš mozak i kognitivne sposobnosti. Maslinovo ulje je prepuno i vitamina A, D i K, koji su ključni za optimalno zdravlje cijelog organizma. Pa ipak, postavlja se pitanje da li ovo ulje ima pozitivno dejstvo, kada se ispija samo, na prazan želudac?

Stručnjaci se slažu da ovome ne možemo da pristupimo sa samo jedne tačke gledišta. Pa ipak, zasad ne postoje naučni dokazi koji potkrjepljuju tvrdnje da je ispijanje ovog ulja na prazan želudac zaista korisno za naše zdravlje.

Umjesto toga, eksperti savjetuju da uvrstimo ovo ulje u ishranu, te da ga dodajemo u salate, soseve i jela, piše Ljepota&Zdravlje.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *