Press "Enter" to skip to content

Da li kiša za vrijeme dženaze ima neko značenje? Islamska zajednica kaže da kiša simbolizira bereket…

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Zanima me da li padanje obilne kiše za vrijeme (i nakon) dženaze ima dublje značenje?

U narodu se kaže da je to znak da je otišla dobra osoba ili da i nebo plače za umrlim.

Postoje li ajeti ili hadisi koji bi potkrijepili ovakve tvrdnje?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

To se tako kaže u narodu, ali nema izravne potvrde u izvorima islama.

Kiša je općenito simbolizira bereket, oživljavanje, osvježenje… pa neki kao vid utjehe i nade govore o toj koincidenciji.

Međutim, nikakvi pouzdani zaključci o umrlome ne mogu se donositi na osnovu spomenute koincidencije.

Islamskazajednica.ba

Izgovarati propisane dove prilikom spuštanja kiše

Više je različitih dova preneseno od Allahovog Poslanika koje je izgovarao prilikom spuštanja kiše.

Aiša, radijallahu anha, kazuje: “Kada bi Allahov Poslanik vidio kišu, dovio bi riječima: ‘Allahumme sajjiben nafian! – Gospodaru moj, podari da to bude rodna i korisna kiša!” (Buhari)

Aiša, radijallahu anha, prenosi da bi se Allahov Poslanik uznemirio u oblačnim i vjetrovitim danima, i to bi se vidjelo na njegovom licu, dolazio bi i odlazio, pa kada bi počela padati kiša, razveselio bi se i nestalo bi od njega uznemirenosti. Aiša ga je upitala o tome, a on joj je odgovorio: “Bojao sam se da je to kazna, koju je Allah poslao mome ummetu.” Također, kada bi vidio kišu, govorio bi: “Milost!” (Muslim)

Zejd b. Halida, radijallahu anhu, kazuje: “Bili smo u pohodu sa Allahovim Poslanikom, u godini Hudejbijje, pa je jedne noći pala kiša. Nakon što je klanjao sabah-namaz, Allahov Poslanik okrenuo se i upitao: ‘Znate li šta je kazao vaš Gospodar?’ Rekli smo: ‘Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju!’ Poslanik je rekao: ‘Rekao je Uzvišeni Allah: Neki Moji robovi su osvanuli kao vjernici, a neki kao nevjernici. Oni koji su kazali: Kiša je pala Allahovom milošću i Njegovom opskrbom i dobrotom, oni vjeruju u Allaha i ne vjeruju u zvijezde, a oni koji su kazali da je kiša pala zbog te i te zvijezde, oni vjeruje u zvijezde, a ne vjeruje u Mene.’” (Buhari)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *