Da li konzumiranje kafe zaista može ubrzati metabolizam?

Kofein u kafi je metilksantin – najčešće konzumirana skupina psihoaktivnih tvari u svijetu.

Kao stimulans, kofein ubrzava vaš metabolizam, zbog čega je često sastojak mnogih suplemenata za sagorijevanje masnoća, kako piše “Live strong”.

Dugogodišnje metaboličke prednosti kafe

Studija u američkom časopisu “Clinical Nutrition”, objavljena 1980. godine, pokazala je da konzumiranje kafe nakon obroka ima neposredne učinke na vaš metabolizam – jer poboljšava oksidaciju masnoća. Istraživanje objavljeno devet godina kasnije, također u časopisu “Clinical Nutrition”, došlo je do rezultata da 100 miligrama kofeina ubrzava metabolizam za tri do četiri posto. Jedna šalica kafe ima otprilike 100 miligrama kofeina, ali morate znati da ta količina kofeina ipak ovisi o načinu proizvodnje kafe, ali i o samim zrnima kafe.

Isti ovaj časopis objavio je studiju i 2004. godine, koja je pokazala da se metabolizam ubrzao za 13 posto nakon konzumacije 4,5 mg kofeina na dan. Studija je također pokazala da su se i lipidi udvostručili – što znači da su učesnici istraživanja puno lakše obrađivali masnoće. Prema studiji iz prehrambenih nauka i biotehnologije iz 2010. godine, kofein djeluje tako da razgrađuje masno tkivo stimulirajući živčani sistem, koji zauzvrat signalizira masnim stanicama da razgrađuju masnoće, piše “Ljepota i zdravlje“.

Kafa je manje efikasna za pretile osobe

Međutim, kada su pretile osobe u pitanju, ubrzanje metabolizma uz pomoć kafe je slabije efikasno. Rezultati istraživanja iz 1995. godine su u časopisu “Clinical Nutrition” pokazali su da su mršaviji učesnici uz pomoć kafe sagorjeli 150 kalorija, dok su pretili učesnici sagorjeli samo 79 kalorija. Pretile žene također su sagorjele manje kalorija u odnosu na mršave žene. U studiji časopisa “Physiology, Endocrinology and Metabolism” iz 1995. godine dokazano je da je kofein povećavao oksidaciju lipida za 29 % kod mršavih žena, a samo 10 % kod pretilih žena.

Tolerancija na kofein

Kada vaš živčani sistem dobije poticaj iz šalice kafe, vaše srce se malo poveća, kao i količina krvi koja teče kroz vaše vene. To je znak da se vaš metabolizam ubrzava. Uz uobičajenu uporabu, vaše tijelo se polako navikava na učinke kofeina, a neki od učinaka su ubrzanje metabolizma, povećanje budnosti i energije. Međutim, osobe koje konzumiraju dosta kafe često se naviknu na nju, pa ako je preskoče, postanu nervozne.

Kafa i vježbanje

Kafa, ili bilo koji drugi izvor kofeina, bit će dobar stimulans dok budete vježbali, posebno kada su u pitanju vježbe izdržljivosti. Kafa će vam dati dovoljno energije da obavite intenzivan trening, pa ćete samim time izgubiti i više kalorija.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara