Press "Enter" to skip to content

Da li ste primjetili nove promjene s čepovima? Evo koji je razlog

Na tržištu su se pojavile boce s neodvojivim čepovima.

Čepovi se tako više ne mogu odvojiti kako je to bilo moguće do sada, nego su nešto čvršćom plastičnom niti povezani s plastičnim prstenom omotanim na vrhu boce. Zašto se ide na takvo rješenje?

Cilj je recikliranje

Radi se o direktivi Europske unije usmjerenoj prema ideji da se reciklira što više plastike. Kao što to već biva s direktivama Europske unije, radi se o nečemu već davno izglasanom, što tek mora stupiti na snagu u cijelosti.

U ovom slučaju, u maju 2018. Europska unija je najavila novu direktivu o tome kako postupati s plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Prema toj će se direktivi, između ostalog, pića moći prodavati u plastičnim bocama samo ako čep ostane pričvršćen na boci. Direktiva je izglasana 5. juna 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu da joj svoje proizvode u cijelosti prilagode do decembra 2024.

Nova direktiva EU o plastici za jednokratnu uporabu se na globalnoj razini smatra najambicioznijim pravnim instrumentom koji se bavi morskim otpadom. Uglavnom, ona zabranjuje plastične proizvode za jednokratnu upotrebu gdje su moguće alternative. To su npr. plastični štapići za vatu, pribor za jelo, tanjiri, slamke…

Ova direktiva je dio prve Strategije o plastici Europske unije, koja za cilj ima da se plastična ambalaža na tržištu EU reciklira do 2030. godine, smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu i ograniči namjerna uporaba mikroplastike.

Otpad bi se zbog ove odluke mogao smanjiti za 10 posto
Prema podacima Europske komisije, Europljani svake godine proizvedu 25 miliona tona plastičnog otpada, ali manje od 30 posto se prikupi za recikliranje. Kako stoji u direktivi, u EU od 80 do 85 posto morskog otpada čini plastika, pri čemu plastični predmeti za jednokratnu uporabu čine 50 posto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine.

Nakon što 2024. u EU postane obvezno da čepovi i poklopci ostanu pričvršćeni na sve boce za piće, predviđa se za 10 posto smanjenje plastičnog otpada pronađenog na europskim plažama. U direktivi piše kako su čepovi i poklopci izrađeni od plastike neki od plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu koje se najčešće pronalazi na plažama EU.

“Stoga bi se spremnici za napitke koji su plastični proizvodi za jednokratnu uporabu trebali smjeti stavljati na tržište samo ako ispunjaju posebne zahtjeve u pogledu dizajna proizvoda kojima se znatno smanjuje odbacivanje u okoliš čepova i poklopaca izrađenih od plastike”, navodi se u direktivi.

Sve skupa nije prošlo bez problema. Kako EU voli standarde i pravila tako je odlučila i standardizirati te čepove da budu odgovarajuće čvrstoće, pouzdani i sigurni dok ostaju pričvršćeni na bocu tijekom uporabe proizvoda.

CEN, Europski odbor za normizaciju, prvo je odbio zahtjev Europske komisije da razvije standard za čepove i poklopce koji ostaju pričvršćeni na posude za piće, a standardizacija je uspjela tek iz drugog pokušaja.

Kad ste zadnji put vidjeli goli čep u okolišu
No koliko je takvo što doista korisno? Naravno da je svako promišljanje o očuvanju okoliša korisno i dobrodošlo, jasno je i da takvo rješenje dugoročno možda i može donijeti nešto dobro, ali ipak treba reći i da argumenti za ovakvo rješenje ostavlja dojam kao da se dosad boce nisu mogle reciklirati zajedno s čepovima, a sad napokon mogu čep pričvršćen za bocu ili kartonsku ambalažu.

Sugerira da su se prije čepovi redovito bacali na ulicu, dok tek sad kad su pričvršćeni na bocu to neće biti slučaj. A zapravo se ne možemo sjetiti kad smo posljednji put vidjeli goli čep u okolišu. Obično ljudi zajedno tretiraju bocu s čepom, bilo da je recikliraju ili, eto, onečišćuju okoliš.

Nadalje, onoga kome nije do recikliranja pričvršćeni čep na recikliranje i neće natjerati pa je pitanje koliki su stvarni učinci ove mjere.

Još jedan potencijalni problem je sama praktičnost, što posebno dolazi do izražaja kod manjih boca, onih od pola litre koje se piju gradom, na putu ili u automobilu. Kao što potrošači pišu na raznim forumima ili na društvenim mrežama, piti izravno iz boce nije uvijek najugodnija stvar, piše Index.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *