Press "Enter" to skip to content

DA LI SU SE I KOD VAS POJAVILI NEOBIČNI OBLACI? EVO ŠTA PREDSTAVLJAJU

U Mostaru i Zadru se u popodnevnim satima na nebu pojavili neobični oblaci koji su rijedak fenomen, a nazivaju se mammatusi.

Klimatske promjene na planeti uslovljavaju stvaranje sve više oblaka koji su prije bili rijetkost poput tubularnih i lentikularnih, ali i mammatusa.

Mammatusi nastaje prilikom spuštanja i zagrijavanja zraka, odnosno sudaranja hladnog zraka koji tone i uzlaznog toplog zraka. Pritom nastaju vrećice kondenzacije koje stvaraju oblike koji izgledaju kao da vise iz matičnog oblaka.

Jedna vrećasta tvorevina mammatusa može imati promjer od pola kilometra. Ovakvi oblaci uglavnom ostaju vidljivi po 15-tak minuta, ali najuporniji mammatusi su “preživjeli” i po nekoliko sati.

Nažalost, nije utvrđeno zbog čega se u zadnjih nekoliko godina količina velikih kristala leda konstantno povećava u planetarnoj atmosferi zajedno s brojem velikih mammatusa piše Klix.

Često se zna dogoditi da formacije različitih mammatusa koji su dugi i po nekoliko stotina kilometara. Zbog prirode snažnog kretanja vazduha unutar ovih oblaka, piloti ih zaobilaze u velikom luku.

Kada se mammatusi stvaraju na području vulkanskog pepela mogu svijetliti po noći, poput ostalih noktilucentnih oblaka.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *