Press "Enter" to skip to content

DAMIR ARNAUT O IZJAVI BAKIRA IZETBEGOVIĆU: LAKO JE TUĐIM PARAMA SADAKU DAVATI

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je danas Amandman na Ustav BiH kojim bi se omogućilo smanjenje, a zabranilo povećanje, plata i drugih naknada funkcionerima u državnim institucijama.

Arnaut u obrazloženju podsjeća da Ustav BiH sadrži anahronu odredbu da naknada za funkcionere u institucijama BiH, odnosno izabrane i imenovanje zvaničnike i njihove savjetnike, ne može biti umanjena za vrijeme trajanja njihovog mandata.
“S obzirom da su te iste institucije predložile i usvojile Budžet i prateće akte kojima se u jeku globalne finansijske krize njihova primanja povećavaju i do 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima samo 80KM, neophodno je amandmanski djelovati na Ustav BiH i umjesto sadašnje zabrane smanjenja, zabraniti povećanje naknada funkcionera”, kaže Arnaut.

Arnaut dodaje da je ova intervencija na Ustav BiH sada posebno neophodna zbog jučerašnjeg enormnog povećanja ionako previsokih funkcionerskih plata:
“Ako se ovaj amandman ne usvoji do 2. decembra, ove povećane plate državnih poslanika, ministara i njihovih savjetnika neće se moći smanjivati naredne četiri godine. Zbog toga posebno licemjernim smatram današnju izjavu Bakira Izetbegovića da će on i drugi zvaničnici SDA ‘do kraja ovog mandata’ tu razliku uplaćivati u humanitarne svrhe.”

“A šta ćemo sa idućim mandatom, ne samo SDA-ovaca, već i vaših saveznika u ovom harčenju budžeta, SNSD-a, HDZ-a i DF-a”?”, pita Arnaut i dodaje: “Jasno je da vas neće biti u ministarskim foteljama, ali će neki od vas uzeti poslaničke i delegatske mandate. I zamislili ste da iz opozicionih klupa naredne četiri godine primate ove uvećane plate? Uradit ćemo sve da do toga ne dođe”.
Arnaut podcrtava da mu je “dosta SDA sadaka-politike” i poručuje: “Dok sam ja u proteklih 8 godina ukinuo bijeli hljeb i komisijske naknade i time sistemski uštedio preko 10 miliona u budžetu, SDA i DF funkcioneri su se patetično, preko medija, te bez bilo kakvih provjera, navodno odricali raznih privilegija, od Bakirove otpremnine, preko Adilovog paušala, do Željkove jubilarne nagrade. A dotle su vaši koalicioni partneri Majkić, Čović, Bariša, i Nikola sa brojnim prikolicama isti taj novac uredno inkasirali.

Lako je tuđim parama sadaku davati, ali mi ćemo ovo trajno i sistemski riješiti, u korist porodilja, invalida i drugih ranjivih kategorija” zaključuje Arnaut.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *